Ілюстрація REUTERS

Національний банк України (НБУ) оцінює падіння реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в першому кварталі 2020 року на рівні 0,5%. Про це повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожНБУ спрогнозував наслідки коронавірусу: економіка України впаде на 5%

"За нашими оцінками ми бачимо незначне падіння ВВП, приблизно на 0,5% у першому кварталі, ситуація в економіці була різнорідна, як і в четвертому кварталі минулого року", - сказав Сологуб.

Відео дня

За його словами, такі галузі, як металургія, продовжили демонструвати досить негативні результати, хоча в цілому з початку коронавірусної кризи ситуація в металургії покращилася за перший квартал.

Водночас роздрібний товарообіг і далі демонструє значні темпи зростання, а значне падіння показників сільського господарства в четвертому кварталі змінилося незначним зниженням у першому кварталі поточного року.

«Українська економіка підходить до цієї кризи не найпідготовленішою в світі, але і не найгіршою також, і набагато краще підготовленою в порівнянні з попередніми кризами», - додав заступник голови НБУ.

Як повідомляв УНІАН, раніше Верховна Рада внесла «антикризові» зміни до державного бюджету на поточний рік, збільшивши його дефіцит майже в три рази - до 298,4 мільярда гривень.

Новий державний бюджет базується на прогнозах падіння ВВП на 3,9%, тоді як раніше очікувалося зростання на 3,7%, безробіття - 9,4% замість 8,1%, середньорічний курс гривні - 29,5 за долар проти 27 грн/дол., а також прискорення інфляції до 8,7%.

У 2019 році дефіцит держбюджету становив 78 млрд грн, або 1,9% ВВП, при плановому показнику в 91,1 млрд грн, або 2,26% ВВП.

Зростання реального ВВП України в 2019 році сповільнилося до 3,2% з 3,4% в 2018 році, або максимального показника за останні 7 років.