Ілюстрація REUTERS

Українська економіка після падіння цього року на 5%, у наступні кілька років може зростати на 4% щорічно, про що під час засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики заявив голова Національного банку України Яків Смолій.

Читайте такожЄврозоні загрожує рекордне падіння економіки: які країни постраждають найбільше

При цьому він зазначив, що в нинішню кризу вітчизняна економіка увійшла в кращому стані, ніж під час криз 2008 і 2014 років.

Відео дня

За його словами Смолія, цьому посприяли помірна інфляція, ефективна політика плаваючого курсу, валютна лібералізація, невисокий дефіцит поточного рахунку, значний обсяг міжнародних резервів, виважена фіскальна політика, а також реформований банківський сектор, який раніше виступав каталізатором криз.

«Ці досягнення і реформи минулих років, швидкі й ефективні дії Національного банку, антикризова фіскальна політика - все це разом стане запорукою того, що українська економіка впаде не більше як на 5% у 2020 році. Уже в третьому кварталі, відразу після закінчення карантину, вона активно почне відновлюватися. Тоді поступово почне зменшуватися безробіття. У наступні роки ми побачимо зростання економіки на рівні 4%», - сказав він.

Однак голова Нацбанку також не виключив, що НБУ в червні на засіданні свого монетарного комітету може переглянути прогноз щодо падіння вітчизняної економіки на 5% до кінця 2020 року.

«Ми виходили з макропрогнозу, який розглядали в березні, і ми оцінювали ситуацію, в якій перебуває українська економіка й економіка країн, з якими ми маємо торговельні відносини, і що відбувається на світових товарних ринках. Цей прогноз може бути переглянуто на наступному засіданні нашого монетарного комітету, яке відбудеться в червні, і він може бути змінений», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у квітні погіршив оцінку динаміки реального зростання ВВП України на 2020 рік з 3,5% зростання до 5% падіння.