Голова НБУ виступає проти ідеї «включити друкарський верстат» / фото bank.gov.ua

Голова Національного банку України Яків Смолій застеріг владу від ідеї покрити фінансування частини державних витрат за рахунок неконтрольованого друку гривні, про що він заявив під час засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Читайте такожГолова Нацбанку: економіка впаде на 5%, але зросте в наступні роки

«Безумовно, як і іншим країнам, Україні необхідні масштабні витрати на боротьбу з коронавірусом і підтримку економіки. Однак ліки не мають бути гіршими за хворобу. Згадайте українську історію. Неконтрольований друк грошей для фінансування державних витрат у нас завжди закінчувався катастрофічними наслідками для економіки. Можна, звичайно, всіх зробити мільйонерами, але ці мільйони вже нічого не коштуватимуть», - сказав він.

Відео дня

За його словами, зараз Україні необхідно завершити переговори з Міжнародним валютним фондом, а також отримати дешеві кредити від інших фінансових установ.

Як повідомляв УНІАН, раніше Верховна Рада внесла «антикризові» зміни до державного бюджету на поточний рік, збільшивши його дефіцит майже утричі - до 298,4 мільярда гривень.