В Україні ввели держрегулювання цін / фото УНІАН

Кабінет міністрів України ввів державне регулювання цін на ряд продовольчих товарів і товарів протиепідемічного призначення, необхідних для боротьби з поширенням COVID-19.

Читайте такожВ Україні продовжили карантин до 11 травня

Відповідну постанову було прийнято на засіданні уряду в середу.

Відео дня

Як сказано в тексті постанови, регулювання буде здійснюватися шляхом декларування зміни роздрібних цін на дані товари.

До переліку соціально значущих продовольчих товарів, для яких ввели держрегулювання цін, увійшли мінеральна вода без газу, птиця (тушка куряча), яйця курячі категорії С1, хліб житньо-пшеничний, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (в плівці), крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, масло вершкове жирністю 72,5%, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з пшеничного борошна вищого сорту).

Що стосується товарів протиепідеміологічного призначення, то до них Кабмін відніс ряд лікарських засобів, а саме Paracetamol, Azythromycin, Ampicillin, Amoxicillin, Ceftriaxone, Moxifloxacin, Amoxicillin and beta-lactamase inhibitor. Крім того, до переліку увійшли антисептики й дезінфікуючі засоби – хлоргексин; етанол; засіб на спиртовій основі для протирання рук; хлоровмісні й інші препарати для дезінфекції поверхонь; хлороксиленол; кишеньковий спиртовмісний антисептик для рук; дезинфікуючі засоби для обробки рук і шкіри, а також поверхонь; миючі-дезінфікуючі засоби для прання, інструментів та обладнання. Крім цього, в перелік включені двадцять найменувань засобів індивідуального захисту, серед яких медичні маски, рукавиці, костюми, захисні окуляри, респіратори FFP2 і FFP3, бахіли, фільтри для масок і так далі.

Декларація застосовується в разі, якщо ціни на зазначені товари змінилися на 15% і більше протягом місяця до початку дії прийнятої постанови, на 10-15% – за два тижні до початку дії, на 5-10% – за три дні до початку дії ініціативи уряду.

Кабмін прийняв постанову з умовою доопрацювання, щоб розширити перелік лікарських препаратів.