Банківська система України поки не відчула впливу кризи / фото bank.gov.ua

Економічна криза в Україні, викликана пандемією коронавірусу, вперше не супроводжується кризою банківської системи.

Читайте такожНацбанк вирішив ліквідувати банк "Аркада"

Про це заявила заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова в ході онлайн-конференції.

Відео дня

"Заходи з очищення і зміцнення банківської системи дійсно показують результати... не тільки міцність банківської системи, а й ефективність монетарної політики - всі ці фактори допомогли вберегти Україну від великого шоку. Можна говорити, що ми пройшли кризу відносно спокійно. На початку кризи ми спостерігали відтік депозитів у банках, але за два тижні ситуація стабілізувалася", - сказала Рожкова.

За її словами, в НБУ не бачать істотних ризиків для капіталів і ліквідності банківського сектора, як це було в попередні кризи, але існують виклики для прибутковості банків.

"Доходи банків скорочуються. Зараз, за підсумками 8 місяців, прибуток банківського сектора хоча й істотна, проте вона зменшилася в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в першу чергу, шляхом формування резервів", - сказала заступник голови НБУ.

Також, за її словами, банки змушені були здійснювати додаткові витрати, особливо на перших етапах карантину, щоб забезпечити як онлайн-роботу, так і роботу відділень з точки зору безпеки. Крім того, спостерігалося зниження споживчого попиту, зокрема, скоротився обсяг банківських послуг, що відбивається на динаміці комісійного доходу банків.

"Але, за нашими прогнозами, цього року банківський сектор залишиться прибутковим", - підкреслила Рожкова.

Що стосується стану кредитних портфелів банків, заступник голови НБУ зазначила, що в умовах продовження адаптивного карантину і кредитних канікул давати фінальну оцінку якості кредитних портфелів рано.

"Зараз ми бачимо погіршення якості кредитного портфеля. Тривають процеси реструктуризації, остаточні оцінки ще рано давати... Однак через те, що темпи зростання споживчого кредитного портфеля скоротилися, ми вперше маємо ситуацію, коли іпотека зростала швидше, ніж споживче кредитування. Лідерами були" ПриватБанк"," Ощадбанк","Кредобанк". Зниження облікової ставки зробило іпотеку доступною з точки зору вартості для кінцевого споживача", - сказала Рожкова.

Присутній на конференції голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Олександр Писарук зазначив, що після ослаблення карантинних обмежень у травні спостерігається пожвавлення всіх транзакцій клієнтів, що говорить про поступове відновлення економіки.

"Рівень заборгованості найнижчий в системі у "Райффайзена", тому я не бачу серйозних проблем, але ми маємо розуміти, чому так - країна вийшла з жорсткого карантину фактично в травні, і це видно за обсягами транзакцій. Всі види платежів - валютообмінні, карткові, всі з червня почали зростати. Економіка повернулася до роботи, люди отримують зарплати та витрачають гроші, це видно по транзакціях. Тому портфель істотно не погіршується", - сказав Писарук.

Що цьому передувало

  • Чистий прибуток українських банків за січень-серпень 2020 року знизився на 26,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року і склав 32,6 мільярда гривень.