Ілюстрація REUTERS

52% українських підприємців бояться економічної кризи через зростання невизначеності та падіння доходів.

Читайте такожНовий тотальний карантин та основні проблеми: Степанов роз'яснив ситуацію з коронавірусом

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать представлені сьогодні на онлайн-конференції результати дослідження, проведеного Спілкою українських підприємців.

Відео дня

Крім цього, 68% українських підприємців бояться постійних фінансових зобов'язань, але при цьому своєю основною мотивацією для створення бізнесу вважають фінансову забезпеченість (78%) і незалежність від роботодавця (65%).

Згідно з дослідженням, в середньому підприємець в Україні приділяє своєму бізнесу 47 годин на тиждень і вважає, що результат від ведення бізнесу вартий витрачених зусиль.

Згідно з відповідями підприємців в ході дослідження, в Україні існує ряд перешкод для швидкого і якісного розвитку підприємницької діяльності, серед яких найбільш значущими є: високе податкове навантаження і складність адміністрування податків (63%), постійна зміна "правил гри" (63%), а також відсутність доступних кредитів та інших джерел швидкого отримання оборотного капіталу (61%).

Попри складне бізнес-середовище, українські підприємці бачать майбутнє країни через 5 років позитивно: економічно розвинена, успішна і самодостатня країна із західним курсом розвитку (вступ до ЄС), без війни, з цілісною територією і верховенством права.

У дослідженні, яке проходило два місяці, взяли участь 2 тисячі підприємців, відібрано 1 тисячу анкет. Серед учасників дослідження 70% становили власники мікробізнесу (до 10 співробітників, оборот - до 5 мільйонів гривень), 24% - малого (10-100 співробітників, оборот - 5-50 мільйонів гривень), 4% - середнього (100-250 співробітників, оборот - 50-100 мільйонів гривень) і 3% - великого (від 250 співробітників, оборот - від 100 мільйонів гривень).