Ілюстрація REUTERS

Пандемія коронавірусу і карантин продовжують послаблювати українську економіку, безробітних стає дедалі більше, а середні заробітки українців знижуються. На тлі цих тенденцій експерти спрогнозували, що буде з курсом долара в Україні цього літа.

Читайте такожЕкономіка України повернеться до докарантинних значень у 2024 році - представник МВФ

Про це повідомляє "Сегодня.uа".

Відео дня

"Проводячи розрахунки, експерти враховували оновлений макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рік й випливали з того, що карантин може бути скасований після 31 липня нинішнього року, і він залишиться адаптивним", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що свій варіант розвитку подій представили голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин та віце-президент з питань економічної політики в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП) Віктор Скаршевський.

Аналітики практично одностайні в оцінці курсу долара до гривні: 27-28 гривні/долар до кінця вересня.

"Я зберігаю девальваційні очікування щодо гривні: що її курс дійде до 28 гривні/долар, – говорить Андрій Шевчишин. – Карантин привів до падіння імпорту та попиту на валюту з боку малого і середнього бізнесу. Та й населення через втрати доходів не поспішало її скуповувати. Торгові обороти валютного ринку знизилися в рази, що і стабілізувало низький курс. Але щойно буде активніший вихід імпортерів на валютний ринок – курс піде вгору".

Віктор Скаршевський перерахував фактори, які в третьому кварталі будуть впливати на курс, який визначається попитом і пропозицією.

Ці фактори залишаться такими ж, як і в II кварталі:

  • попит впав через скорочення обсягів імпорту, його здешевлення (насамперед, енергоресурсів);
  • пропозиція впала через зниження експорту і скорочення на 13,2% валютних надходжень від трудових мігрантів;
  • нерезиденти хоч і виводять валюту України за допомогою виходу з гривневих ОВДП, але повільно;
  • золотовалютних резервів Нацбанку вистачить, тому виплати за зовнішнім боргом мінімально впливають на динаміку обмінного курсу;
  • залишається низький попит населення на валюту через зниження доходів.

"У третьому кварталі дані тенденції збережуться, тому курс буде в межах 26,5-27,5 гривні/долар", – підсумував Віктор Скаршевський.

Як повідомляв УНІАН, курс долара в Україні, завдяки фінансової допомоги від МВФ та Євросоюзу, до кінця літа буде триматися на стабільному рівні.