Міністр прокоментував стрімке падіння гривні щодо американської та європейської валюти / фото УНІАН

Міністр економіки України Ігор Петрашко заявив, що зміцнення гривні до 26-25 грн/$ бути не повинно. Національна валюта має зупинитися на позначці 27-28 грн за долар.

Про це він заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

Читайте такожДо середини тижня гривня впала ще нижче: курс обміннниках

Відео дня

Таким чином міністр прокоментував стрімке падіння гривні щодо американської та європейської валюти, яке відбувається останнім часом.

Посилення курсу

"По-перше, я вважаю, що має бути посилення курсу. Якщо курс зараз 27-28, то він не має бути 26-25. Експортери не очікують девальвації курсу. Потрібна стабільність і відсутність коливань, щоб у нас не повторилася ситуація минулого року, за це я найбільше переживаю. Курс 23,5 гривень/долар сильно вдарила і по аграріях, і по металургах. При курсі 28 гривень/долар закупили добрива, засоби захисту, паливо, а потім продали за 23. Хто від цього виграв?" – заявив міністр.

Чим небезпечне коливання курсу

За його словами, коливання курсу вивело маржу з продуктивного сектора в непродуктивний.

"Дохідність за ОВДП у той час зашкалювала і доходила до 30% при будь-якому відсутності ризику. Як можна було таке допустити? Забрали гроші через курс у промисловців, в аграріїв, без будь-яких підстав, не поповнили резерви, коли могли поповнити. Купуємо валюту, в чому питання? Резерви були б більшими й курс був би 27. У нас не було б падіння ВВП. Падіння ВВП заклав уряд не Гончарука, я вважаю, а заклав Національний банк нерозумною курсовою політикою і практично вимиванням в 4-му кварталі грошей з реального сектору економіки для перерозподілу на непродуктивні сектора", – сказав Петрашко.

Він зазначив, що в Україні в жодному разі не можна було допустити посилення курсу гривні, оскільки наша країна тільки розвивається.

Що відбувається з курсом

Національний банк України на середу, 22 липня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,66 гривні/долар, то є третій день поспіль гривня слабла до долара – на цей раз на 30 копійок у порівнянні з попереднім показником.

Днем раніше, 21 липня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,60 гривні/долар, то є третій день поспіль гривня слабла до долара.