Тепер заповнити митну декларацію можна буде в автоматичному режимі / фото УНІАН

Державна митна служба України запустила пілотний проект митного оформлення декларацій в автоматичному режимі, який спрямований на спрощення процедури митного оформлення та створення сприятливих умов для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Читайте такожЗеленський заявивши про необхідність зупинити контрабанду на митниці

Як повідомили в прес-службі Митної служби, зараз цей проект буде реалізовуватися для трьох митних режимів - експорт, переробка на митній території, реекспорт (після переробки).

Відео дня

"Тепер для цих режимів буде тестуватися так званий автоматичний випуск декларацій. Він передбачає можливість автоматичного оформлення митних декларацій без участі посадових осіб митниць", - сказано в повідомленні.

Зокрема, у разі якщо в декларації будуть відповідати певним критеріям й оцінюватися як низькоризикові, вони будуть направлятися системою оформлення в окреме вікно. Якщо в декларації виявляться ризики чи спрацює автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР), її митне оформлення продовжиться за звичайною процедурою. Якщо ж система не виявить помилок та ризиків, декларація буде оформлена автоматично, про що декларант отримає відповідне повідомлення.

У прес-службі підкреслили, що для декларантів процедура подачі декларації залишається без змін.

Як повідомляв УНІАН, 15 квітня Державна митна служба України запустила в тестову експлуатацію 9 нових розділів інтерактивного порталу аналітики, на якій доступна інформація щодо обсягів експорту та імпорту України з будь-якою країною і за кожним з товарів.

Також Митна служба в тестовому режимі приєдналася до блокчейн-платформі TradeLens, що дозволяє стежити онлайн за переміщенням морських вантажів.