Ілюстрація REUTERS

Міжнародні резерви України станом на 1 травня поточного року за попередніми даними становили 25,695 мільярда доларів, що на 3,1% вище показника місяцем раніше.

Читайте такожМіжнародні резерви України за місяць "коронавірусної паніки" скоротилися майже на $2 мільярди

Як повідомляється на сайті НБУ, збільшення резервів сприяли насамперед операції НБУ з управління резервами та на валютному ринку.

Відео дня

Наголошується, що попит на валюту з боку бізнесу після ажіотажу в березні істотно знизився у квітні та пропозицію валюти було більш ніж достатнім для задоволення клієнтських заявок, тому гривня посилила свої позиції, а Нацбанк відновив операції по нарощуванню міжнародних резервів.

Зокрема, чиста купівля валюти НБУ у квітні становила 678,8 мільйона доларів, інтервенції з купівлі валюти досягли 723,3 мільйона доларів, а інтервенції з продажу валюти для підтримки гривні з метою згладжування надмірних курсових коливань склали 44,5 мільйона доларів.

Уряд направив на обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті 303,9 мільйона доларів. Ці витрати з резервів були частково компенсовані новими надходженнями від розміщення урядом облігацій внутрішньої державної позики в іноземній валюті на 164,4 мільйона доларів.

Також повідомляється, що вартість фінансових інструментів внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют у квітні збільшилася на 232 мільйони доларів.

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,5 місяці майбутнього імпорту.

Довідка УНІАН. Міжнародні резерви України станом на 1 квітня становили 24,924 мільярда доларів, що на 7,8% нижче показника місяцем раніше.

У 2019 році міжнародні резерви України зросли на 22% - до 25,3 мільярда доларів, досягнувши семирічного максимуму.