Ілюстрація REUTERS

Міжнародні резерви України, за попередніми даними, станом на 1 липня поточного року склали 28,516 мільярда доларів, що на 12,4% вище показника місяцем раніше.

Читайте такожза Долар 30: експерт спрогнозував наслідки звільнення керівніцтва НБУ

Як повідомляється на сайті Національного банку України, останній раз міжнародні резерви перебували на такому рівні восени 2012 року.

Відео дня

"Істотне зростання резервів протягом минулого місяця обумовлене як надходженням першого траншу за новою програмою з Міжнародним валютним фондом і пов'язаного фінансування, так і нарощуванням купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що загалом динаміку резервів протягом місяця визначали такі фактори, як надходження міжнародного фінансування та операції уряду з управління державним боргом.

Зокрема, Україна отримала перший транш від Міжнародного валютного фонду за новою програмою stand-By і пов'язане офіційне фінансування від Євросоюзу, а також розмістила облігації внутрішньої державної позики, номіновані у валюті.

Водночас на обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті було направлено 1,19 мільярда доларів, з цієї суми 1,07 мільярда доларів було сплачено за облігаціями внутрішньої державної позики, номінованих в іноземній валюті, а також 75,7 мільйона доларів - за облігаціями зовнішньої державної позики, решта коштів - за іншими зобов'язаннями перед іноземними кредиторами.

Також на динаміку резервів впливали операції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку.

"Пропозиція валюти з боку бізнесу продовжувало перевищувати попит, тому, користуючись сприятливою ситуацією, Національний банк викуповував надлишковий обсяг валюти й поповнював міжнародні резерви. Загалом в червні Національний банк викупив 1,155 мільярда доларів США. Інтервенції з продажу валюти не проводилися", - йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними НБУ, на динаміку резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їх вартість збільшилась на 154 мільйонів доларів.

В НБУ зазначили, що поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України з поточних операцій уряду і Національного банку.

Як повідомляв УНІАН, міжнародні резерви України станом на 1 червня становили 25,372 мільярда доларів, що на 1,3% нижче показника місяцем раніше.

У 2019 році міжнародні резерви України зросли на 22% - до 25,3 мільярда доларів, досягнувши семирічного максимуму.