Крісталіна Георгієва / REUTERS

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва в ході телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським 14 липня висловила «занепокоєння щодо тиску на НБУ».

Про це йдеться у прес-релізі на сайті МВФ.

«Я провела сьогодні відкриту дискусію з президентом Володимиром Зеленським з приводу занепокоєння щодо тиску на Національний банк України (НБУ)», – сказала Георгієва.

Відео дня

Читайте такожМіжнародні резерви України зросли до восьмирічного максимуму

Вона зазначила, що реформа НБУ та його результати за останні п’ять років є «чіткою історією успіху для України».

«Незалежний центральний банк допомагає макроекономічній стабільності, підтримує довіру інвесторів та захищає фінансову систему – усі найважливіші передумови для інвестицій та зростання. Надійні політичні дії НБУ сприяли стабілізації економіки. Успішне очищення фінансового сектору, що був уражений шахрайством, також є заслугою наглядової роботи НБУ», – зазначила директорка-розпорядниця МВФ.

Вона наголосила, що Україна зацікавлена ​​в збереженні незалежності НБУ, і це також є вимогою відповідно до чинної програми співробітництва з МВФ. «Я закликала президента Зеленського дотримуватися обґрунтованої грошово-кредитної та фінансової політики – вони є ключовими для посилення інвестицій та загального зростання», – резюмувала Георгієва.

Згідно з інформацією ОП щодо розмови президента України з Георгієвою, Зеленський зазначив, що Україна високо цінує підтримку МВФ, та наголосив, що продовження активної співпраці з МВФ у межах нової програми stand-by є важливим пріоритетом для країни.

Президент розповів, що провів зустрічі з представниками комерційних та державних банків і сформував короткий список кандидатів на посаду голови Нацбанку, яких йому запропонували представники банківського сектору.

Він запевнив, що до кінця тижня запропонує парламенту кандидатуру голови НБУ та зазначив, що основними критеріями вибору кандидатури є професійність, чесність і бездоганна репутація. "Це буде незалежний технократ, який продовжуватиме незалежний курс Нацбанку. Всі рішення я ухвалюю тільки в інтересах народу України", - заявив Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня голова Національного банку України Яків Смолій написав і подав президенту України заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням.

Смолій пояснив своє рішення тим, що впродовж тривалого часу на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.