МВФ відмовив Україні в надзвичайній фіндопомозі / REUTERS

Міжнародний валютний фонд не розглядає виділення Україні надзвичайного фінансування.

Читайте такожМВФ розкритикував податкову політику України

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Мова йде про те, чи зверталися ми по emergency finаnce. Це фінансування, коли у держави дійсно є проблема. Ми це питання розглядали у зв'язку з наявною ситуацією. Але я вам скажу відповідь наших партнерів з Міжнародного валютного фонду: "шановна Україно, у вас є програма тому, будь ласка, ми за цією програмою готові співпрацювати. Ми зараз не розглядаємо для вас emergency finаnce". Ми поставили запитання, нам чітко відповіли, що потрібно працювати в рамках програми й виконувати умови", - сказав він.

Що цьому передувало

  • 18 листопада президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником МВФ Кристаліною Георгієвою, в якій заявив, що Україна виконала всі "структурні маяки", передбачені для перегляду програми Міжнародного валютного фонду.
  • 9 червня 2020 року Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 мільярда SDR (близько 5 мільярдів доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.
  • 12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ в рамках нової програми співпраці України та Фонду в розмірі 2,1 мільярда доларів.