У найближчі місяці в Україні все подорожчає, але помірно / фото УНІАН

Комітет монетарної політики Національного банку України очікує, що в найближчі місяці буде спостерігатися помірне прискорення інфляції.

Читайте такожДілові очікування бізнесу в Україні впали до антирекорду

Як повідомляє прес-служба НБУ, про це йшлося на засіданні комітету, яке відбулося 22 квітня.

Відео дня

"Очікується, що в найближчі місяці зростання цін помірно прискориться внаслідок березневого ослаблення гривні. Проте надалі інфляція буде обмежуватися падінням споживчого попиту і збереженням низьких цін на енергоносії. Це, на думку всіх членів комітету, створює простір для зниження облікової ставки з метою підтримки відновлення економіки", - сказано в повідомленні.

При цьому більшість членів комітету висловилися за пом'якшення монетарної політики.

Двоє з десяти членів комітету, як і раніше, очікують подальшого зниження ставки до 7% до кінця 2020 року. Троє членів комітету зазначили, що необхідно врахувати невизначеність розвитку подій в Україні та світі, зупинившись на показнику 8%.

На думку половини членів комітету, істотне зниження інфляційного тиску створює оперативний простір для рішучішого зниження ставки. Один з них очікує зниження до 6,5%, інші – до 6% у 2020 році.

Як повідомляв УНІАН, правління Національного банку прийняло рішення про зниження облікової ставки з 24 квітня на 2 п. п. - до п'ятирічного мінімуму 8% річних, при цьому ставка знижується сьомий раз поспіль.

Нацбанк, як і раніше очікує зниження облікової ставки до 7% до кінця року і при цьому не виключає можливості більшого пом'якшення монетарної політики в цьому році в тому випадку, якщо скорочення споживчого попиту за карантинних заходів і послаблення ділової активності буде сильніше тиснути на інфляцію в бік її зниження, ніж регулятор очікує зараз.