Ілюстрація REUTERS

Українська економіка скоротиться приблизно на 6% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 4% у наступні роки.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку.

Читайте такожНацбанк прогнозує прискорення інфляції до кінця року

Відео дня

Падіння ВВП

«Прогноз ВВП на 2020 рік переглянутий у бік істотного падіння - близько 6%. Збереження адаптивного карантину в ряді областей і все ще незадоволений внутрішній попит будуть стримувати відновлення економіки. Повільний вихід з кризи інших країн звузить можливості для швидкого відновлення експорту», - йдеться в документі.

Фіскальний імпульс

За даними НБУ, у 2020 році для протидії негативним наслідкам кризи буде сформований позитивний фіскальний імпульс, що буде зображати істотне розширення дефіциту зведеного бюджету у поточному році.

Кошти будуть спрямовані на заходи щодо стимулювання економічної діяльності, підтримки бізнесу та населення. Після відновлення стійкого зростання економіки потреба в значних фіскальних стимулів з боку держави знизиться, тому дефіцит сектору загального державного управління буде поступово скорочуватися.

Згідно зі звітом, державний та гарантований державою борг у 2020 році зросте до 62% ВВП через нарощування дефіциту бюджету, падіння номінального ВВП, а також слабший, ніж наприкінці минулого року, обмінного курсу гривні. Надалі цей показник буде знижуватися на 2-3 процентних пункти щорічно завдяки зростанню економіки та виваженої фіскальної політики.

Хронологія подій

  • Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз падіння економіки України у 2020 році до 8,2% з 7,7%, що прогнозував у квітні, і, за його прогнозами, відновлення економіки України після викликаного пандемією коронавірусу спаду до докризових показників може тривати до 2023-2024 років.
  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в оновленому макропрогнозі на найближчі три роки прогнозує зростання валового внутрішнього продукту України у 2021 році на 4,6%, а у 2022 і 2023 роках – на 4,3 і 4,7% відповідно.
  • Національний банк України з 12 червня знизив облікову ставку до історичного мінімуму в 6% річних.
  • 23 липня 2020 року Національний банк України зберіг облікову ставку на колишньому рівні - 6% річних після того, як в червні знизив її в восьмий раз поспіль - до історичного мінімуму.
  • 31 липня 2020 року Національний банк України прогнозує прискорення інфляції до кінця року.