У НБУ зазначили, що ділова активність помітно пожвавилася / фото УНІАН Володимир Гонтар

Національний банк України зберіг свій прогноз по ВВП України, згідно з яким українська економіка скоротиться на 6% у 2020 році, проте в наступні роки повернеться до зростання на рівні близько 4%.

Як повідомляється в матеріалах НБУ, скорочення економіки за підсумками року є наслідком, перш за все, важкого для бізнесу другого кварталу, на який припали найжорсткіші карантинні обмеження.

Читайте такожЗеленський оцінив падіння ВВП України внаслідок пандемії коронавірусу

Відео дня

«Разом з тим ділова активність помітно пожвавилася в умовах поступового пом'якшення обмежень. Відновлення споживчого та інвестиційного попиту в другому півріччі буде компенсувати найгірший урожай аграрного сектора і менший фіскальний імпульс", - сказано в документі.

Відзначається, що основним драйвером зростання ВВП на рівні 4% у 2021-2022 роках залишатиметься приватне споживання. За даними регулятора, економічне зростання підтримають фіскальні стимули, м'яка монетарна політика і відновлення зовнішнього попиту. Важливою передумовою такого сценарію є подальша відсутність жорстких карантинних обмежень як в Україні, так і у світі.

«Після повернення економіки до стійкого зростання потреба в значних фіскальних стимулах з боку держави знизиться. Це сприятиме поступовому скороченню дефіциту державного бюджету до рівня близько 3% ВВП у 2022 році», - сказав глава НБУ Кирило Шевченко в ході брифінгу.

За його словами, державний і гарантований державою борг, який цього року зріс до 63% ВВП, надалі буде знижуватися на 2-3 процентних пункти щорічно. Цьому сприятиме зростання економіки, виважена фіскальна політика і помірна волатильність обмінного курсу.

Хронологія подій

  • Падіння валового внутрішнього продукту України за підсумками восьми місяців 2020 року сповільнилося до 5,8% після падіння на 6,2% за підсумками січня-липня.
  • Падіння ВВП України за підсумками 7 місяців року сповільнилося до 6,2% з 6,5% у першому півріччі.
  • Міжнародний валютний фонд поліпшив прогноз падіння економіки України у 2020 році до 7,2% з 8,2%, які прогнозував у червні.
  • Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings прогнозує падіння реального ВВП України у 2020 році на 6%, що на 0,5 процентних пункти вище, ніж у травневому прогнозі агентства.