Кабмін планує ввести в Україні накопичувальну пенсійну систему з 2021 року / фото УНІАН

Накопичувальна пенсійна система виявилася невигідною і збанкрутувала у багатьох країнах світу, які її запровадили.

Про це розповів директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Накопичувальна система фактично збанкрутувала майже у всіх країнах світу. Вкладати в ресурси 40 років неможливо, тому що кожні 20 років - глобальна криза, і знецінюються, насамперед, довгострокові вкладення. Крім того, для контролю потрібен серйозний державний апарат, і фонди хочуть заробити. Обов'язкова накопичувальна система - це приблизно 7 відсотків від усіх вкладів людей, це дуже дорого», - сказав Ганущак.

Відео дня

Читайте такожВпроваджувати другий рівень пенсійної системи зараз абсолютно недоречно – голова ФРУ

За його словами, у всьому світі люди переходять на умовно-накопичувальну систему, «яка має накопичувальні і солідарні позитиви».

«Солідарні нікого не збанкрутять, плюс завжди зберігається співвідношення між тим, скільки заробляв, і тим, скільки отримуєш на пенсії. Ми зараз копіюємо гірші системи, які намагаються на нас відпрацювати, страховики на нас ще не заробили. В Україні застосовують збанкрутілі системи, від яких всі давно відмовилися», - заявив Ганущак.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів планує запровадити в Україні накопичувальну пенсійну систему з 2021 року, а також стимулювати розвиток системи недержавного пенсійного забезпечення.