Товарообіг з ЄС падає / фото УНІАН Володимир Гонтар

Найбільше падіння товарообігу у 2020 році відбулося між Україною та ЄС.

Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка в ході конференції, організованої Реанімаційним пакетом реформ.

Читайте такожЗ початку року імпорт в Україні падав вдвічі швидше, ніж експорт

Відео дня

За словами Качки, "витягнула" цього року наш експорт Азія.

"В Україні за п'ять років істотно збільшився обсяг торгівлі між Україною та ЄС. Разом з тим найбільше падіння товарообігу у 2020 році у нас відбувається саме з Європейським Союзом. І все, що витягує наш експорт цього року – це скоріше Азія, ніж ЄС", - сказав він.

За словами Качки, Україні необхідно переглянути умови в Угоді про асоціацію для посилення інтенсивності співпраці з ЄС.

"Перегляд умов в Угоді про асоціацію – це не просто бажання додати деяких "хотілок" з нашого боку. Це насправді бажання більшої інтенсивності у співпраці з ЄС. Тому прагнення до оновлення угоди - це прагнення до більш чіткого розуміння взаємних прав і обов'язків", - сказав він, додавши, що Україна чудово впоралася зі своєю домашньою роботою в більшості сфер.

Хронологія подій

За даними Державної митної служби, імпорт товарів в Україну за 10 місяців 2020 року склав 43,03 млрд дол., що на 12%, або 6,01 млрд дол., менше, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, експорт українських товарів склав 39,64 млрд дол., що на 5%, або 2 млрд дол., менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Україна 44% товарів імпортувала з країн ЄС, 16% - з країн СНД, 40% - з усіх інших, а експортувала 38% товарів - в ЄС, 12% - в країни СНД, 50% - в інші.