Колекторам доведеться бути більш етичними / фото УНІАН

Нацбанк України планує створити реєстр колекторських компаній і оновити підходи до регулювання роботи цього бізнесу в Україні.

Про це з посиланням на заяву першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової повідомляє прес-служба регулятора.

Читайте такожДепутати вирішили захистити боржників від колекторів

Відео дня

За словами Рожкової, на цей час існує певна неврегульованість в законодавстві самої суті та правил колекторської роботи.

Українці скаржаться на колекторів

Також повідомляється, що за місяць Нацбанк отримав 535 звернень громадян щодо дій колекторських компаній. За підсумками розгляду скарг були встановлені випадки грубого порушення діями колекторів вимог законодавства.

Що зміниться

Рожкова повідомила, що на цей час готується проект закону, який врегулює діяльність колекторських компаній.

«У цьому проекті закону для колекторської компанії з'явиться вимога щодо дотримання нею правил етичної поведінки з боржником... у разі порушення колектором правил етичної поведінки будуть передбачені заходи впливу і санкції, в тому числі виключення з Реєстру колекторських компаній», — зазначила Рожкова.

Скриншот НБУ

Також Рожкова повідомила, що поява реєстру колекторських компаній стане однією з ключових запланованих змін для ринку. У реєстрі буде систематизовано перелік установ, які можуть здійснювати колекторську діяльність, а виключення з Реєстру означатиме заборону банкам і фінансовим компаніям укладати договори з виключеною установою. Відзначається, що власникам і керівникам такої компанії можуть заборонити займатися колекторською діяльністю на термін в один рік.

За словами заступника голови НБУ, виключення з Реєстру є одним із запланованих заходів впливу Центробанку у відповідь на незаконні колекторські дії. До виключення компанії з Реєстру Нацбанк може вдатися у разі, якщо учасник ринку не реагує на письмові вимоги та штрафні санкції за порушення при взаємодії з боржником.

Також НБУ планує встановити додаткові вимоги з етичної поведінки для кредиторів стосовно боржника. Відзначається, що найближчим часом НБУ планує розробити методичні рекомендації з етичної поведінки при здійсненні колекторської діяльності.

Борги по комуналці

2 червня 2020 року з'явилася інформація про те, що несплата за послуги водопроводу та водовідведення стала для Києва хронічною, тому борги за постачання води у столиці стягуватимуть колектори.

Захист від колекторів

  • У грудні 2019 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект про введення механізму захисту прав і законних інтересів боржників від недобросовісних дій суб'єктів колекторської діяльності.
  • Законопроект №2133 "Про захист прав і законних інтересів боржників при здійсненні колекторської діяльності" був зареєстрований в Раді 12 вересня 2019 року.