Ілюстрація REUTERS

Чотириста тисяч документів із реєстру юридичних осіб Багамських островів потрапили у публічний доступ. Великий масив даних охоплює інформацію стосовно громадян понад 100 країн, які звертались до цієї юрисдикції у Карибському басейні для реєстрації тут свого бізнесу. Ця острівна держава – одна з найвідоміших у світі офшорних зон.

Читайте такожУряд відніс Панаму до переліку офшорних зон

За публікацією даних стоїть ініціатива Distributed Denial of Secrets, скорочено – DDoS. Одні з її засновників – американські журналісти Емма Бест і Лоракс Хорн​, решта команди – анонімні технічні спеціалісти та інтернет-активісти. На сайті проєкту, спрямованого на боротьбу з секретністю, опублікована вже низка подібних витоків.

Відео дня

«Багамські файли» потрапили у публічний простір в середині травня. На базі цих документів вже опублікувало розслідування німецьке видання Spiegel, яке розповіло про офшорні таємниці відомих німців – колишньої легенди футболу Уве Зеелера, власників частки в компанії BMW тощо.

У 2016 році Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) вже оприлюднював так зване Багамське досьє (Bahamas Leaks) – великий обсяг даних із реєстру юридичних осіб Багамських островів. Але публічний інтерфейс бази даних ICIJ не містив документів – вони не були викладені в публічний доступ. У консорціумі пояснювали, що це зроблено з міркувань захисту персональних даних.

На відміну від консорціуму ICIJ активісти DDoS пішли далі та виклали повний архів документів. Співзасновниця проєкту Емма Бест також розповіла, що викладений архів містить більшу кількість даних, ніж Bahamas Leaks, а деякі дані стосуються свіжішого періоду – до 2018 року.

«Українська частина» багамського архіву містить дані про майже 60 фірм. Більшість із них засновані українцями, які не мають стосунку до сфери управління державою, та є здебільшого малопублічними бізнесменами. Але низка прізвищ усе ж звертають на себе увагу, пише “Радіо Свобода”.

Екс-заступник міністра, олігарх, кадровий дипломат, колишній народний депутат – неповний перелік відомих діячів, які з тих чи інших причин, як виявилось, реєстрували свій бізнес у багамській офшорній зоні. «Схеми» проаналізували – хто з навколополітичних діячів «засвітився» у багамських файлах та про що це може свідчити.

Зокрема, журналісти помітили фірму Pharma Distributing corp. колишнього депутата і бізнесмена Костянтина Жеваго. Як пояснили виданню в прес-службі Жеваго, компанія припинила своє існування, а раніше займалася дистрибуцією медичних препаратів на території Латинської Америки та країн Карибського басейну.

Фігурує як директор і президент багамської компанії Drink Inc. в опублікованих архівних документах Сергій Блескун – нинішній очільник державного підприємства «Укрспирт». У 2016-му він же був заступником керівника ДП «Укрспирт». Багамська Drinks Inc. з початку 2000-х є засновником дочірнього підприємства «Дрінкс Україна», яка випускає соки торгової марки «Смак».

Також в архіві виявлені фірми політиків і бізнесменів з Одеси: Golden Gate Bay Limited екс-регіонала Сергія Ківалова та одеського забудовника, власника видання Kyiv Post Аднана Ківана, а також Real Estate Holding Ltd бізнесмена Бориса Когана і екс-депутатів Ігоря та Олександра Урбанського.

Фігурує у документах Багамських островів і Арсеній Положій. Як директор компанії Ditel Inc. станом на 2012 рік. У листопаді 2010 року екс-президент Віктор Янукович включив Положія до делегації України для участі у переговорах із Європейською комісією стосовно внесення змін до Угоди між Україною та європейським співтовариством про спрощення оформлення віз. У розпорядженні значиться, що Положій працював начальником відділу консульсько-правових питань Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України. У 2012 році Положію дозволили адвокатську практику в Києві. Зараз він займається дослідженням конкурентоспроможності українського бізнесу спільно з USAID.

Реєструвати фірми в офшорних юрисдикціях – це не злочин. Це світова практика, яка склалась із низки причин. Для когось це – питання зручного структурування свого бізнесу, багатьох принаджує розвинутий сервіс на «офшорах» – зареєструвати фірму тут зазвичай швидко, адмініструвати – просто. Найбільших же магнітів два – низьке оподаткування та можливість зберегти повну анонімність.

В останні роки відбулась ціла низка масових витоків даних з офшорних юрисдикцій – Offshore Leaks, Bahamas Leaks, Panama Papers, Paradise Papers та інших.