Підвищення Нацбанком облікової ставки допоможе боротися з інфляцією / фото УНІАН

Використання Національним банком України для боротьби з інфляцією таких монетарних інструментів, як підвищення облікової ставки, є позитивним сигналом для ринку.

Про це в колонці для NV.ua пише викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан.

"Підвищення - це добре. Перш за все тому, що сам факт посилення монетарної політики Національним банком і заявлена ​​готовність йти цим шляхом і далі є публічним визнанням того, що проблема існує, з нею потрібно боротися і регулятор готовий вживати заходів", - переконаний економіст.

Відео дня

Компан підкреслив, що Україна - не США, ЄС і Японія, які можуть собі дозволити просто спостерігати за інфляцією. Як ринку, що розвивається і залежить від світових процесів, Україні необхідно діяти. Таким же шляхом йдуть інші економіки, що розвиваються.

"За даними JPMorgan очікується, що 18 найбільших ринків, що розвиваються, повинні в цілому провести 73 стандартних підвищення ставки, по 0,25%, протягом наступних дванадцяти місяців, і більш ніж 100 підвищень протягом наступних двох років", - каже експерт.

Винятком є ​​Туреччина, де на тлі інфляції 17,5% облікову ставку збираються знизити. Пов'язано це, на думку Компана, виключно з політичними міркуваннями керівництва республіки.

"Звичайно, хочеться вірити, що президент Туреччини краще знає, як облагодіяти власний народ, але, чесно кажучи, якось не дуже хочеться жити в економіці, де інфляція наближається до 20%. До речі, нинішня процентна ставка в Туреччині знаходиться на рівні 19%", - коментує Компан, відзначаючи важливість збереження незалежності національних банків.

Нагадаємо, 22 липня НБУ підняв облікову ставку до 8% річних. Глава Нацбанку Кирило Шевченко заявив, що це продиктовано посиленням інфляційного тиску і прагненням привести інфляцію до планових 5% в 2022 році.

Раніше в НБУ заявили, що посилять співпрацю з Міністерством фінансів США по боротьбі з фінансовими злочинами.