Глава НБУ наголосив на важливості діалогу з міжнародними партнерами / фото УНІАН Володимир Гонтар

Значна відстрочка або призупинення виконання зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом може не тільки уповільнити економічне відновлення, а й істотно погіршити інфляційні та девальваційні очікування.

Про це заявив глава Національного банку України Кирило Шевченко в ході брифінгу.

Читайте такожКабмін створив робочу групу для координації переговорів з МВФ

Відео дня

"Співпраця з Фондом є базовою передумовою для повноцінного фінансування дефіциту державного бюджету. Інший важливий пункт-отримання пов'язаного з програмою МВФ фінансування від міжнародних партнерів. Ця підтримка необхідна для швидкого відновлення української економіки", - підкреслив Шевченко.

Глава Нацбанку зазначив, що результативний діалог з міжнародними партнерами є запорукою збереження макрофінансової стабільності. За його словами, співпраця з МВФ дозволить і надалі виконувати зовнішні зобов'язання держави та збільшити міжнародні резерви України до 29-30 млрд дол. в наступні роки.

Хронологія подій

  • 9 червня 2020 року Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько 5 млрд доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.
  • 12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ в рамках нової 18-місячної програми співпраці України та Фонду в розмірі 2,1 млрд доларів.
  • 21 жовтня 2020 року Кабмін створив робочу групу для координації переговорів з МВФ.