Падіння економіки України є наслідком глобальних шоків / фото УНІАН

Кабінет міністрів прогнозує, що у 2020 році валовий внутрішній продукт України може скоротитися на 4-8% порівняно з 2019 роком.

Читайте такожБезробіття в Україні сягне піку у другому кварталі - голова НБУ

Про це йдеться в ухваленій 27 травня і опублікованій сьогодні на урядовому порталі комплексній програмі з відновлення вітчизняної економіки.

Відео дня

«За прогнозами МВФ, очікується падіння світової економіки на 3%. У свою чергу, Україна традиційно є більш вразливою до економічних шоків: ВВП може впасти на 4-8% порівняно з 2019 роком», - йдеться у програмі.

У документі вказується, що прогнозоване падіння економіки України є наслідком глобальних шоків: несприятлива ситуація на важливих сировинних ринках, закриття товарних ринків для українських експортерів, зміна глобальних виробничих ланцюжків.

«У результаті, за прогнозами НБУ, Україна у 2020 році може зіткнутися з падінням експорту (-10%), імпорту (-14,5%), розширенням дефіциту бюджету (8% ВВП) і зростанням рівня безробіття (до 9,5%)», - йдеться у програмі.

Як повідомляв УНІАН, 27 травня Кабінет міністрів на своєму засіданні затвердив урядову програму стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19 «Економічне відновлення».

Раніше Верховна Рада внесла «антикризові» зміни до державного бюджету на поточний рік, збільшивши його дефіцит майже втричі - до 298,4 мільярда гривень, або 7,5% від ВВП.

Новий державний бюджет базується на прогнозах падіння ВВП на 3,9%, тоді як раніше очікувалося зростання на 3,7%, безробіття - 9,4% замість 8,1%, середньорічний курс гривні - 29,5 грн/дол. проти 27 грн/дол., а також прискорення інфляції до 8,7%.

У 2019 дефіцит держбюджету становив 78 млрд грн, або 1,9% ВВП, при плановому показнику в 91,1 млрд грн, або 2,26% ВВП.