Зеленський підписав закон Про споживче кредитування / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо споживчого кредитування та формування та обігу кредитних історій" № 891 - ІХ, який парламент ухвалив 15 Вересня.

Читайте такожЗеленський: зарплата в 5-6 тисяч гривень-це не бідність

Про це передає прес-служба голови держави.

Відео дня

Згідно з повідомленням, документ передбачає віднесення кредитних договорів, що укладаються на строк до одного місяця, та договорів, загальний розмір кредиту за якими не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, до споживчих кредитів, до яких застосовуються вимоги Закону України "Про споживче кредитування".

"Таким чином створюються умови для належного регулювання ринку мікрокредитів, який швидко зростає, зокрема, визначаються умови надання та внесення інформації про мікрокредити в Бюро Кредитних Історій", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що також законом встановлюється максимальна сукупна сума штрафів та пені, яка може бути нарахована за порушення виконання зобов'язань за такими кредитами у розмірі, що не перевищує подвійну суму отриманого кредиту.

Крім того, забороняється змінювати процентну ставку в гіршу для споживача сторону і застосовувати штрафи та пені за одне й те саме порушення, що захистить громадян від штрафів і пені, сума яких на сьогодні може в рази перевищувати суму кредиту.

"Законодавчі зміни посилять захист споживачів мікрокредитів від необґрунтованого боргового навантаження, а також убезпечать кредиторів від недобросовісних позичальників і, відповідно, сприятимуть зменшенню частки проблемної заборгованості", - зазначили в прес-службі, додавши, що закон набирає чинності з 1 січня 2021 року.

Що цьому передувало

  • 4 лютого 2020 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект щодо розширення переліку кредитних договорів, на які поширюється дія Закону України "Про споживче кредитування" (1109).
  • 15 вересня закон був прийнятий у другому читанні.
  • За оцінками Національного банку України, споживче кредитування в Україні зростає дуже високими темпами - на рівні близько 30%. Висока прибутковість цього сегмента є привабливою для банків, тоді як попит на такі кредити зростає завдяки високим доходам домогосподарств і оптимістичним споживчим настроям.