Ілюстрація REUTERS

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service підвищило кредитний рейтинг уряду України з рівня "Caa1" до "B3".

Читайте такожШмигаль розповів, куди підуть гроші від МВФ

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

Відео дня

Зазначається, що рейтинг підвищено завдяки новій кредитній програмі Міжнародного валютного фонду Stand-bу розмірі 5 мільярдів доларів та отримання першого траншу від МВФ 2,1 мільярда доларів.

До слова, рішення про підвищення рейтингів відображає очікування Moody’s, що нова програма МВФ допоможе закріпити прогрес реформ, який країна досягла упродовж останніх років.

У відомстві наголосили, що Україна є єдиною державою у світі, якій підвищили кредитний рейтинг під час пандемії коронавірусу COVID-19.

За прогнозами Moody's, ВВП України у 2020 році скоротиться на 4,5%, а дефіцит державного бюджету збільшиться до 7,5% (у порівнянні з 2% торік). Аналітики агентства зазначають, що зрослі валютні резерви Національного банку залишаться на високому рівні будуть збережені. Крім того, до кінця цього року вони становитимуть близько 22 мільярди доларів.

Нагадаємо, міжнародний валютний фонд попередив, що Україна може не швидко оговтатися від економічного падіння, що наразі триває. Відновлення економіки може затягнутися до 2024 року. Споживчий попит в Україні додасть до ВВП 1,1% у 2021 році після очікуваного скорочення на 8,2% в цьому році.