Держбанки подали 29 тисяч нових позовів щодо стягнення заборгованості / фото УНІАН

Українські державні банки за підсумками першого півріччя 2020 року списали непрацюючі кредити (Non-performing loan, NPL) за рахунок резервів на 26 млрд грн і провели реструктуризацію таких позик на 2,6 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Читайте такожПроблемних кредитів в українських банках стало менше 50%

Відео дня

29 тисяч нових позовів

Для зниження частки NPL держбанки в першому півріччі 2020 року також подали 29 тис. нових позовів щодо стягнення заборгованості на сукупну суму близько 10 млрд грн. Загалом станом на 1 липня в судах перебувало понад 57 тис.таких заяв держбанків на суму 38 млрд грн.

Рішення на користь держбанків

За весь час суди винесли рішення про стягнення на користь держбанків по 54 тис. таких справ на 8 млрд грн, а держвиконавці відкрили 164 тис. виконавчих проваджень на 72 млрд грн.

За даними Мінфіну, в цілому за перше півріччя держбанки скоротили обсяг NPL на 6,1 млрд грн — до 391 млрд грн, а їх частку в кредитному портфелі сектора — до 63,1%.

У галузевому розрізі найбільший обсяг непрацюючих кредитів держбанків сконцентрований в оптовій і роздрібній торгівлі, виробництві хімічних речовин і хімічної продукції, виробництві харчових продуктів і в металургійному виробництві.

Хронологія подій

  • Починаючи з 2020 року банки до 1 жовтня аналізуватимуть знецінені активи на предмет наявності критеріїв для списання і списувати, що дозволить позбутися від непрацюючих кредитів.
  • Згідно з наведеними критеріями, допускається списання активу, за яким сформовано резерв відповідно до вимог МСФЗ 9 "Фінансові інструменти" у повній сумі його валової балансової вартості, якщо прострочення погашення суми боргу або його частини становить понад 36 місяців.
  • Частка проблемних кредитів в українських банках за підсумками 2019 року вперше за останні роки знизилася нижче рівня в 50% - до 48,4% на початок поточного року. 
  • Частка непрацюючих кредитів у банківській системі України за 2018 рік скоротилася на 1,69 п.п. – до 52,85% на 1 січня 2019 року, а обсяг таких кредитів – на 35,8 млрд грн, до 630,8 млрд грн.