Майже всі українські товари отримають вільний доступ на ринок ВБ / REUTERS

Після закінчення перехідного періоду, передбаченого Угодою про вихід Сполученого Королівства зі складу Європейського Союзу, 98% всіх українських товарів матимуть вільний доступ на ринок Великої Британії, а з 2023 роки для України буде лібералізовано ще 2%.

Читайте такожВиробники шотландського віскі задоволені торговельною угодою між Україною та Великою Британією

Про це повідомляє прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Відео дня

«Угода передбачає рівень лібералізації умов торгівлі товарами і послугами між Україною і Сполученим Королівством на рівні не нижчому, ніж передбачено в Угоді про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. З дати набрання чинності угоди відбудеться цілковита лібералізація 98% товарної номенклатури, а з 2023 роки для України буде лібералізовано ще 2%», - сказано в повідомленні.

Згідно з повідомленням, нова угода забезпечить подальший поступальний розвиток відносин між країнами, зокрема й торговельних, після закінчення перехідного періоду, передбаченого Угодою про вихід Сполученого Королівства зі складу Європейського Союзу.

За словами торгового представника України Тараса Качки, підписана угода гарантує Україні преференційний доступ до ринку Британії і є важливою складовою розвитку взаємовигідних відносин між країнами. Зокрема, квотування по деяких товарах збільшиться від 13 до 20%, що б стимулюватиме український експорт. Крім того, умови доступу до ринків Великої Британії і ЄС буде швидко розширено, оскільки перегляд угоди відбудеться вже в 2022 році.

За даними прес-служби, кількість тарифних квот для України становить 36 + 4 додаткових. Нульові тарифні квоти встановлюються британською стороною додатково, вони надаються в рамках Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Угода між Україною та Великою Британією

  • Сьогодні, 8 жовтня, президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії Борис Джонсон підписали Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю і партнерство між державами.
  • Зеленський на зустрічі з Джонсоном заявив, що Україні також потрібен План дій щодо членства в НАТО.