Україна отримає від ЄС 1,2 мільярда євро допомоги / фото УНІАН

Верховна Рада України під час сьогоднішнього позачергового засідання ратифікувала меморандум про взаєморозуміння між Україною і Європейським Союзом про отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС в сумі до 1,2 млрд євро.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту (№0063) проголосували 248 народних депутатів за необхідного мінімуму 226 голосів.

Як сказано в пояснювальній записці до документа, законопроект був розроблений з метою набрання чинності для України підписаних 23 липня 2020 року в Брюсселі міжнародних договорів України щодо отримання макрофінансової (кредитної) допомоги Європейського Союзу в сумі до 1,2 млрд євро.

Відео дня

«У зв'язку з негативними фінансово-економічними наслідками, зумовленими поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, Європейським парламентом і Радою 25 травня 2020 року було ухвалено остаточне рішення про можливість надання «виняткової» макрофінансової (кредитної) допомоги країнам Європейської політики сусідства, зокрема Україні, для підтримки зусиль з подолання ними наслідків кризи, зумовленої поширенням COVID-19», - сказано в пояснювальній записці.

Відзначається, що, виходячи з умов запозичення в рамках попередніх чотирьох програм макрофінансової допомоги ЄС, процентна ставка запозичення за новою програмою на термін до 15 років прогнозується як прийнятна (до 2% річних), проте конкретний її розмір стане відомий лише під час виходу Європейської комісії на зовнішній ринок запозичень для отримання коштів, які перераховуватимуться Україні за тією ж процентною ставкою.

Читайте такожГроші ЄС не вплинуть на курс долара – Шмигаль

  • 23 липня прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час свого візиту в Брюссель підписав меморандум про виділення Україні макрофінансової допомоги від Європейського Союзу на суму 1,2 млрд євро.
  • Україна відповідно до умов меморандуму зобов'язалася провести конкурсний відбір на посади керівників Державної податкової і Митної служб після закінчення карантину, ліквідувати Державну фіскальну службу й ухвалити в першому читанні проект закону про створення нового агентства для розслідування серйозних економічних і фінансових злочинів.