Експорт зростає два місяці поспіль / фото УНІАН

Експорт товарів з України в грошовому вираженні в липні і серпні поточного року продовжує зростати в порівнянні з попереднім місяцем.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства - торговий представник України Тарас Качка.

Читайте такожУкраїна потрапила до топ-3 країн-виробників картопліЗростання експорту

"Наш експорт зростає два місяці поспіль. Липень став трохи кращим за червень, а зростання в серпні до липня склало 13 відсотків", - написав він.

Відео дня

Качка зазначив, що в річному вираженні експорт в серпні 2020 року скоротився в порівнянні з серпнем 2019 року всього на 1,6%, "що в умовах пандемії звучить як фантастика".

Скріншот з Facebook

Експорт та коронавірус

Експорт товарів з України на тлі коронавірусних обмежень в цілому за 8 місяців цього року склав 30,91 млрд доларів - на 6,6% менше, ніж минулого року. При цьому імпорт просів на 12,39%.

"Міжнародна торгівля відновлюється значно швидшими темпами, ніж після кризи 2008 року", - зазначив Качка.

"Але тішить те, як швидко торгівля відновлюється. Це підтверджує не тільки наша статистика, а й дослідження німецького kiel Institute for the World Economy, опубліковане вчора. Згідно з ним, Міжнародна торгівля відновлюється значно швидшими темпами, ніж після кризи 2008 року", - підкреслив Качка.

Дефіцит зовнішньої торгівлі

За даними Держстату, дефіцит зовнішньої торгівлі товарами України за перше півріччя 2020 року склав 1,277 млрд дол., що в 3 рази нижче дефіциту за аналогічний період попереднього року. Експорт товарів з України за шість місяців скоротився на 6,4% - до 22,913 млрд дол., а імпорт скоротився на 14,3% - до 24,189 млрд дол.

Падіння зовнішньої торгівлі

Імпорт товарів в Україну за 7 місяців 2020 року склав 28,8 мільярда доларів, що на 13%, або на 4,2 мільярда доларів менше, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, експорт українських товарів склав 26,6 млрд дол., що на 7%, або 2,1 млрд дол. менше, ніж за аналогічний період того ж року.

Найбільшу частку серед експортованих з України товарів складають: зернові - 18,5%, чорні метали - 16,9%, жири та олії тваринного або рослинного походження - 12,8%.