Українським експортерам можуть запропонувати Африку замість Білорусі / фото ua.depositphotos.com

Міністерство закордонних справ спільно з Міністерством економіки допоможе українським експортерам, постраждалим від економічної блокади українських товарів Білоруссю, знайти альтернативний ринок збуту.

Про це повідомив заступник Міністра закордонних справ України Дмитро Сеник під час виступу на засіданні Комітету підтримки експорту та інвестицій Київської торгово-промислової палати.

"Будь-яка українська компанія, яка постраждає від обмежень з боку Республіки Білорусь, може відразу звертатися до Ради експортерів та інвесторів при МЗС. І ми разом з нашими колегами з Міністерства економіки будемо шукати способи, і докладемо всіх зусиль для того, щоб знайти такій компанії альтернативний ринок збуту", - сказав Сеник.

Відео дня

Він зазначив, що зараз Міністерство закордонних справ і Рада експортерів та інвесторів при МЗС прагне стати "вікном" для українських експортерів при виході на міжнародні ринки.

Читайте такожУ Білорусі озвучили умову для повернення до режиму вільної торгівлі з Україною

"Зараз при МЗС проводяться щотижневі вебінари для експортерів з послами в різних країнах, ведеться активна робота для активізації співпраці з країнами Африки, заплановано навчання дипломатів в економічному напрямку", - розповів заступник міністра.

Як повідомляв УНІАН, Україна з 26 травня припинила авіасполучення з Білоруссю у відповідь на екстрену посадку білоруською владою літака компанії Ryanair 23 травня. На його борту був засновник Опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, якого влада країни затримала.

Білорусь 26 травня ввела ліцензування на ряд імпортних товарів з України: кондитерських виробів, шоколаду, соків, пива, плит ДСП і ДВП, шпалер, туалетного паперу та упаковки, цегли, керамічної плитки, сільгосптехніки для посіву, пральних машин, меблів і так далі.

У МЗС Білорусі запевнили, що введення ліцензування українського імпорту "не пов'язане з поточним загостренням наших відносин з авіаційними питаннями тощо". У відомстві назвали це"чистої води торговими переговорами, які повинні вести до розчищення бар'єрів".