Відкликання ліцензії не позбавляє кредитну спілку обов'язку виконувати свої зобов'язання / фото УНІАН Володимир Гонтар

Чотири кредитні спілки в Україні припиняють діяльність за власною ініціативою.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Читайте такожКредитні спілки стали видавати менше кредитів

Відео дня

"Національний банк після розгляду заяв, поданих фінансовими установами, відкликав ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) у кредитних спілок «Інвестиційний союз «Будова», «Ольвія», «Лепта» та «Інтер-інвест», - йдеться в повідомленні.

Виконання зобов'язань

Як зазначає прес-служба, відкликання ліцензії не позбавляє кредитну спілку обов'язку виконувати свої зобов'язання перед членами такої кредитної спілки. Члени кредитної спілки також мають виконувати свої зобов'язання перед кредитною спілкою. Зокрема, ті члени кредитної спілки, які мають заборгованість за кредитами, повинні розрахуватися у строки та в розмірі, передбачених умовами договорів.

За даними прес-служби НБУ, повернення депозитних вкладів здійснюється за взаємною згодою сторін або не пізніше терміну, передбаченого відповідним договором, але кредитні спілки не є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, тобто, держава не гарантує повернення коштів вкладникам у разі банкрутства кредитної спілки.

Що таке кредитна спілка

Кредитна спілка - неприбуткова організація, заснована фізичними особами, професійними спілками, їх об'єднаннями на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об'єднаних грошових внесків членів Кредитної спілки.

Спліт

12 вересня 2019 року Верховна Рада України прийняла закон про удосконалення функцій державного регулювання ринків фінансових послуг ("Спліт"), що передбачає ліквідацію Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) та передачу її функцій Національному банку та Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).