Глава НБУ Кирило Шевченко / фото УНІАН

Новий глава Національного банку України Кирило Шевченко провів першу зустріч з послами "Великої сімки" (США, Великобританія, Канада, Франція, Італія, Німеччина та Японія).

Як повідомила прес-служба НБУ, у зустрічі взяли участь посли "Великої сімки", а також члени правління Нацбанку.

Читайте такожНацбанк продовжить політику з роботи з плаваючим курсом – Шевченко

Відео дня

«Тісні партнерські стосунки з нашими міжнародними партнерами - значні досягнення реформи фінансового сектора останніх років. Вважаю своїм обов'язком підтримувати і розвивати їх. Національний банк високо цінує відносини з країнами "Великої сімки", Європейського Союзу, а також міжнародними фінансовими інститутами. Ми прагнемо і надалі залишатися прогнозованим і послідовним партнером для вас», - цитує Шевченка прес-служба НБУ.

Монетарну політику залишать незмінною

За його словами, Національний банк залишиться і надалі незалежним інститутом, який буде приймати аполітичні та економічно мотивовані рішення. Голова НБУ запевнив, що монетарна політика, режим інфляційного таргетування і режим гнучкого курсу будуть збережені.

«Національний банк - фундаментальна опора реформ, які проводила Україна в попередні роки й продовжує впроваджувати сьогодні. Центробанк зіграв ключову роль у подоланні проблем у банківському секторі та боротьбі з кризовими явищами в країні. Сподіваємося, що Нацбанк продовжить продуману політику, спрямовану на забезпечення макрофінансової та економічної стабільності в Україні», - наводяться в повідомленні слова Тимчасової повіреної у справах США в Україні Христини Квін.

Що кажуть у ЄС

Глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасикас зазначив, що Національний банк - це організація, яку міжнародні партнери вважають зразком в Україні.

«Вам і команді варто пишатися. Як один з найбільших донорів України, ЄС буде радий продовжувати співпрацю з Національним банком України. Опорою довіри та співпраці була і залишається незалежність НБУ», - цитує Маасикаса прес-служба Нацбанку.

Пріоритети

Під час зустрічі Шевченко озвучив свої основні пріоритети на посаді: відновлення кредитування, зниження портфелів "поганих" кредитів, збереження макрофінансової стабільності, а також продовження і поглиблення співпраці з міжнародними партнерами України. Також, відповідаючи на запитання послів "Великої сімки", Кирило Шевченко зазначив, що він прихильник реформи корпоративного управління в держбанках. За його словами, її результатом сьогодні є успішна робота фінустанов і можливість залучати інвесторів.

Зміна керівництва НБУ: хронологія подій

1 липня 2020 року глава НБУ Яків Смолій подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що робить неможливим ефективне виконання ним своїх обов'язків.

3 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента звільнити Смолія з посади голови Національного банку України.

16 липня Верховна Рада призначила Кирила Шевченка головою Національного банку України.

20 липня, президент Володимир Зеленський офіційно представив нового голову Національного банку УкраїниКирила Шевченка. Президент вважає, що Шевченко впорається з усіма викликами, які сьогодні стоять перед ним і НБУ.

Того ж дня, 20 липня 2020 року, новий глава Національного банку України Кирило Шевченко в ході брифінгу заявив, що неконтрольованої інфляції не буде, а валютна політика буде зваженою, назвавши одним зі своїх пріоритетів збереження макрофінансової стабільності.