Офіційна вартість долара найближчим часом не зміниться, спрогнозували в Dragon Capital / фото УНІАН

Найближчим часом Національний банк України буде намагатися уникнути корекції курсу гривні до долара.

НБУ може тримати офіційний курс долара незмінним до кінця третього кварталу наступного року, коли очікують завершення гарячої фази війни з Росією, після якої з’явиться змога повертатися до гнучкого курсоутворення, спрогнозували в інвестиційній компанії Dragon Capital.

"…Нацбанк намагатиметься уникнути ще однієї корекції курсу гривні в найближчій перспективі, оскільки фіксований курс є важливим стабілізаційним фактором для економіки в поточних невизначених умовах, а послаблення гривні не допоможе суттєво знизити зовнішньоторговельний дефіцит через специфічну структуру торгівельних потоків і обмежені можливості для експорту в результаті блокування портів", - вважають експерти.

Відео дня

В компанії очікують, що золотовалютні резерви Нацбанку залишатимуться вище безпечного рівня - близько 20 млрд доларів (порівняно з 25,5 млрд на кінець жовтня і очікуваними 27 млрд на кінець цього року), і це дозволить фінансовому регулятору не змінювати офіційний курс гривні до американської валюти.

"…Скоріше за все, в перші післявоєнні місяці на ринку зберігатиметься відносно невеликий дефіцит валюти на міжбанку, тому ми очікуємо помірну девальвацію гривні в четвертому кварталі 2023 р. до 43 грн/дол.", - додали у Dragon Capital.

Що треба знати про курс долара в Україні - найважливіші новини

Після того, як Росія 24 лютого цього року здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, НБУ відмовився від гнучкого курсоутворення й зафіксував офіційний курс гривні на рівні 29,25 грн/дол. 

21 липня Нацбанк підняв курс американської валюти до гривні одразу на 25% - один долар в Україні став коштувати 36,57 грн.

В банківських обмінниках Києва 22 листопада курс гривні до долара становив 40,50 грн/дол.

У проекті бюджету України на 2023 рік Кабмін спрогнозував середній курс гривні на рівні 42,2 грн/дол.

Вас також можуть зацікавити новини: