Тривають дискусії щодо тарифної сітки / фото УНІАН Володимир Гонтар

Збільшення мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн з 1 вересня не вплине на інфляційні показники в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив заступник глави Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб на прес-брифінгу.

Читайте такожРада підвіщіла мінімальну зарплату в Україні

Відео дня

Вплив на інфляцію

«Збільшення мінімальної заробітної плати з 1 вересня до 5 тис. грн не має значного впливу (на інфляцію - УНІАН), але коли ми побачимо, які саме параметри закладені в бюджет наступного року, ми будемо дивитися, як саме це буде впливати на інфляційні показники», - сказав Сологуб.

Він також зазначив, що тривають дискусії, як саме виглядатимуть параметри бюджету з точки зору мінімальної зарплати, тарифної сітки в державному і публічному секторах і з точки зору дефіциту бюджету, оскільки це важливе питання, яке має координуватися в рамках програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Прогноз

«В Україні був приклад 2017 року, коли була значно збільшена мінімальна зарплата. Тому цього разу не йдеться про значне збільшення, у порівнянні з 2017 роком. Але після кризи та після того, як відновиться споживчий попит, безумовно, деякий вплив (зростання зарплати - УНІАН) на інфляційну ситуацію буде спостерігатися», - додав заступник голови НБУ.

Додаткові кошти

  • Верховна Рада прийняла закон про підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн з 1 вересня.
  • Як зазначив міністр фінансів Сергій Марченко, на реалізацію даного рішення з державного бюджету додатково направлять 4 млрд грн.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль висловив упевненість, що заплановане з 1 вересня підвищення мінімальної зарплати не повинно викликати шок у бізнесу і сприяти збільшенню тінізації економіки.
  • Президент України Володимир Зеленський пообіцяв підвищити мінімальну зарплату в Україні до 6,5 тисячі гривень у 2021 році. Він має намір підвищувати мінімальну зарплату в Україні в три етапи протягом півтора року.