Зеленський: контрабандисти ще два-три роки «штормитимуть» Україну / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вважає боротьбу з контрабандою одним з основних завдань влади, причому прогнозує серйозний опір із боку протиборчої сторони, про що сказав на зустрічі з бізнесом у Хмельницькій області.

Читайте такожЗеленський розповів, коли будуть зняті обмеження на купівлю землі іноземцями

«У найближчі два-три роки вони будуть «штормити» цю країну. Так буде. Але якщо ми будемо з цим боротись і якийсь час у нас не буде кави, лосося, хамона - переживемо цей час, але покажемо їм, що не буде іншого. Немає іншого шансу, як зламати їм хребет. Або давайте їх пропускати», - сказав він.

Відео дня

Як приклад подібної боротьби президент навів ситуацію в Закарпатській області, де він призначив головою облдержадміністрації Олексія Петрова.

«Поставив я губернатором офіцера Служби безпеки України, тому що будь-якого іншого губернатора або купують місцеві еліти, або інші еліти, які потім продають каву або що-небудь інше. Їх купують або залякують, а раніше їх навіть могли поховати. Тому я поставив людину, яка другою-третьою була в СБУ, людину, яку бояться, яку стороною обходять місцеві великі контрабандисти», - сказав Зеленський.

Як зазначив президент, після призначення Петров провів операцію проти контрабандистів, які «двадцять років платять митнику 500 баксів і їдуть», а ті у відповідь заявили, що «у вас завтра нічого не буде, ніяких продуктів, текстилю, кави, нічого іншого». Однак, за словами Зеленського, з десятків автомобілів контрабандистів, які застрягли на кордоні, було лише п'ять машин «змовників», а іншим стало зрозуміло, що більше їх пропускати не будуть.

«І це відбувається на всіх митницях. Перевірка потужностей - хто кого, чи можемо ми витримати. То Санжари, то Закарпаття, то Чернівці, на Одещині. І часто-густо контрабанда. Воно так є і буде. Ми підтягнули туди Національну гвардію, війська на Закарпаття. Ви таке бачили, щоб якісь маршрутники викручували руки Національній гвардії України? «Ми вас тут рознесемо» - ось, що відбувалось на Закарпатті», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня на позачерговому засіданні Кабінет міністрів України звільнив керівника Державної митної служби Максима Нефьодова і голову Державної податкової служби Сергія Верланова, а також ряд їхніх заступників.

Після цього міністр фінансів України Сергій Марченко заявив про рестарт Державної митної служби та Державної податкової служби та втрату довіри до звільнених керівників.