Ілюстрація REUTERS

Поправка про регулювання цін на ринку тютюнової продукції України, яка міститься в законопроекті про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, призведе до подорожчання пачки сигарет в середньому на 13 грн і збільшення обсягів нелегальної торгівлі.

Про це йдеться у зверненні Української асоціації виробників тютюнових виробів "Укртютюн" на ім'я президента Володимира Зеленського, текст якого є у розпорядженні УНІАН.

"Зазначена поправка... призведе до зростання середньої ціни сигарет на 18% (в середньому на 7 грн на пачку) додатково до підвищення ціни, обумовленої збільшенням акцизного податку на 20% з січня 2020 року (в середньому 6 грн на пачку), як це передбачено Податковим кодексом. У підсумку – це означатиме подорожчання сигарет в середньому на 13 грн, що призведе до додаткового зростання обсягу нелегальної торгівлі", – йдеться у зверненні.

Відео дня

З точки зору тютюнових компаній, виробництво сигарет в Україні в таких умовах стає економічно невиправданим. При цьому буде істотно обмежена конкуренція як між виробниками та імпортерами, так і між підприємствами роздрібної торгівлі.

Представники асоціації звертаються до президента України з проханням скасувати поправку, що приводить до таких наслідків.

"Просимо Вас, шановний Володимир Олександрович, невідкладно втрутитися в ситуацію і не допустити кричущого порушення вимог законів України в частині обмеження конкуренції на ринку тютюнових виробів і забезпечити виключення поправки №8 з законопроекту №1049", – йдеться у зверненні.

При цьому наголошується, що прем'єр-міністр Олексій Гончарук 23 жовтня зустрівся з керівництвом тютюнових компаній і висловив підтримку бізнесу, однак через майже два тижні питання все ще не вирішене.

За даними асоціації "Укртютюн", в 2018 році тютюнова галузь принесла 52,1 млрд грн до бюджету України у вигляді податків. При цьому надходження від експорту тютюнових виробів принесли Україні 400 млн дол.

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня Верховна Рада прийняла закон про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Законом також передбачається встановлення торгової націнки на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни.

9 жовтня найбільші світові виробники тютюнових виробів заявили про готовність закрити фабрики в Україні у разі, якщо законодавчі зміни вступлять в силу.

23 жовтня Європейська Бізнес Асоціація закликала президента України не підписувати цей закон.

Станом на 4 листопада, закон №1049 не підписаний президентом Володимиром Зеленським і не набув чинності.

Довідка УНІАН. Українська Асоціація виробників тютюнових виробів "Укртютюн" представляє інтереси компаній «Philip Morris Україна», «JTI Україна», «British American Tobacco Україна», "Прилуки", а також "Imperial Tobacco в Україні".