В Україні оформлюють іпотеку під низькі відсотки / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський повідомив про перші випадки покупки житла за іпотечними кредитами в Україні під 10% річних.

Про це повідомила прес-служба глави держави.

Читайте такожУряд хоче знизити ставку за іпотекою до 5-7% - Шмигаль

Відео дня

«Є складності, я знаю. Вони пов'язані з обліковою ставкою Національного банку і з інфляцією. Але всі ці складності - технічні, всі вони з часом будуть нівельовані. Зараз найголовніше - вже є сигнал і приклади: люди можуть і беруть іпотеку під 10% », - цитує прес-служба Зеленського.

10% річних

За словами глави держави, одна з основних задач нинішньої владної команди - іпотека в Україні під 10% річних і менше.

«Зараз є домовленості, і вони вже втілюються в життя - зараз іпотека знижена. У деяких банках - іпотека під 10%. В цілому було головне завдання: якщо іпотека 10% - ми дійсно допоможемо людям, які зможуть дозволити собі покупку житла», - сказав президент.

Програма доступного кредитування

«У програмі задіяні як державні, так і комерційні банки. Більшість з них запустили пілотний проект з 1 липня. У нинішніх умовах для банків доступна іпотека стає абсолютно комерційним продуктом, в якому вони зацікавлені. Зростає і попит, і кількість заявок на нього», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що кожен банк розробив свої програми та умови надання доступної іпотеки, наприклад загальна сума, розмір першого внеску, термін надання пільгової ставки.

Головна умова для отримання іпотеки

«Єдина стандартна умова - позичальники мають продемонструвати банку наявність доходу їх родини або домогосподарства, який дозволить обслуговувати цей кредит», - йдеться в повідомленні.

Хронологія подій

  • У Мінфіні заявили, що на шляху запуску іпотеки під 10% заважають деякі законодавчі обмеження, пов'язані з пропискою.
  • 22 липня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що вважає цілком реальним зниження кредитної ставки по іпотеці до 10%.
  • 23 червня 2020 року Шмигаль заявив, що мета Кабінету міністрів - знизити іпотечну ставку до 7, а то й 5%.
  • 2 червня 2020 року в НБУ заявили, що запуск іпотеки під 10% річних в Україні можливий після завершення карантинних обмежень. Також для цього потрібна правильна процентна політика банків і ряд юридичних змін.