Судове засідання по оскарженню ухвали Шевченківського райсуду Києва

Судове засідання по оскарженню ухвали Шевченківського райсуду Києва у Київському апеляційному суді щодо арешту акцій ПАТ “Мотор Січ” перенесено на 27 серпня.

Адвокати, що представляють інтереси апелянта (компанії-акціонера «Мотор Січ») заявили клопотання про онлайн-трансляцію судового засідання на ресурсі “Судова влада України”, оскільки дана справа має суспільний резонанс. Однак через відсутність технічних умов, суд не зміг цього разу задовольнити клопотання. У зв’язку з цим засідання було перенесено на 15.15 27 серпня.

Як розповів журналістам один з адвокатів апелянта Олександр Максименко, кримінальне процесуальне законодавство дозволяє піти двома шляхами задля скасування арешту акцій.

Відео дня

Перший — це клопотання до Шевченківського райсуду Києва про скасування арешту акцій. І 25 серпня у цьому суді буде розглядатися клопотання адвокатів про скасування відразу трьох ухвал про накладення арешту на одне і те саме майно, тобто на акції ПАТ «Мотор Січ».

Судове засідання по оскарженню ухвали Шевченківського райсуду Києва

“На сьогоднішній день ми ще додатково звернулися до Київського апеляційного суду з апеляцією, де ми стверджуємо, що арешт, накладений 6 серпня, є незаконним і вважаємо, що він підлягає скасуванню на підставі процесуальних порушень. Сьогодні відбулося перше судове засідання, де визначалися організаційні питання. А оскільки існує великий суспільний інтерес до цієї справи, то ми подали клопотання про забезпечення трансляції цієї справи через Інтернет, щоб кожен міг отримати доступ до перебігу справи. На жаль, сьогодні суд був не готовий забезпечити трансляцію, тому засідання було перенесено”, - сказав адвокат.

Також він наголосив, що арешт акцій “Мотор Січі” перешкоджає діяльності цього підприємства. “Вже 3 роки заморожена ситуація і наш клієнт не має можливості розпорядитися своїми акціями. Більше того, ухвалу Шевченківського райсуду, яку ми оскаржуємо, сформовано таким чином, що вона забороняє депозитарним установам видавати реєстр акціонерів і тому немає можливості зібрати загальні збори акціонерів. Тому у нас немає можливості визначати напрямки діяльності “Мотор Січі”, забезпечити його розвиток. Тому ми використовуємо усі юридичні можливості для скасування цих арештів і сподіваємося, що і Шевченківський суд, і Апеляційний зрозуміє ситуацію, що арешти шкодять не лише “Мотор Січі”, а також і власнику акцій. І сподіваємося, що найближчим часом будуть скасовані всі чотири арешти акцій”, - наголосив Максименко.

Судове засідання по оскарженню ухвали Шевченківського райсуду Києва

Також він нагадав історію кримінального провадження, в рамках якого акції “Мотор Січі” були арештовані: “Історія цього провадження починається в 2017 році. Впродовж 3 років було накладено три арешти на акції акціонерів “Мотор Січі”, а 6 серпня абсолютно безпідставно було накладено ще додатковий арешт на ті ж самі акції. Нам важко зрозуміти, які підстави були для кримінального провадження, через яке накладаються арешти і проходять слідчі дії. Але ми переконані, що провадження є надумане і метою досудового розслідування є одне — блокування можливості акціонерів використовувати свої корпоративні права”, - сказав Максименко.

Також він уточнив, що в разі, якщо Апеляційний суд стане на бік апелянта, то це стане додатковим аргументом для того, щоб зняти три інші ухвали про арешт у Шевченківському районному суді.

Судове засідання по оскарженню ухвали Шевченківського райсуду Києва

Також адвокат додав, що є ознаки, які вселяють оптимізм щодо рішення Апеляційного суду: “Були допущені на засідання безпроблемно журналісти і це позитивно, було оголошено перерву, щоб забезпечити наше прохання трансляцію засідання. Тому ми це розцінюємо як крок суду  до повного всебічного і прозорого розгляду справи. І вітаємо це”, - сказав він.