Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль / фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє про необхідність проведення національної інвентаризації лісів.

Про це він сказав під час Години запитань до уряду у Верховній Раді.

Він також зазначив, що до 31 жовтня 2022 року має бути план управління ризиками затоплення.

Відео дня

Читайте такожПаводок був неминучий: еколог назвала справжню причину повеней на Прикарпатті

Шмигаль повідомив, що, за даними Держлісагентства, в середньому кількість опадів за період стихії у найбільш постраждалій від повені Івано-Франківській області становила 2,8 млрд куб. метрів.

За його словами, ліс максимально міг поглинути близько 10 відсотків тих опадів, які понад норми випали в Івано-Франківській області.

Ще однією причиною повені є зміна клімату, додав глава уряду.

Шмигаль не заперечує, що є незаконні вирубки лісу. У той же час, додав він, вводяться заходи по боротьбі з цим явищем. Зокрема, введено тотальне електронне чіпування деревини, проводяться електронні аукціони.

За його словами, це дозволяє контролювати велику частину тієї деревини, яка обробляється в Україні.

Він також повідомив, що мають бути активізовані дії правоохоронних органів щодо запобігання незаконної вирубки лісів.

Шмигаль зазначив, що уряд опрацьовує питання стратегії реформування галузі лісового господарства.

Як повідомляв УНІАН, інтенсивні опади в кінці червня призвели до ускладнення паводкової обстановки в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській і Тернопільській областях.

В Івано-Франківській області загинули три людини. В кінці червня 2020 року уряд виділив на подолання наслідків повені на заході України 672 млн грн.

Станом на 2 липня, рятувальники продовжують роботи по наданню допомоги населенню та ліквідації наслідків повені. Станом на 2 липня 2020 року за даними влади області, внаслідок підтоплень Тернопільської області було завдано збитків у сумі майже 60 мільйонів гривень.

Довідка УНІАН. В результаті паводку 24-26 червня на Тернопільщині було підтоплено 21 населений пункт у Бучацькому, Борщівському, Монастириському та Заліщицькому районах. В результаті повені було відселено 184 людини.