bcpp.com.ua/

В основі претензій Борщагівського хімфармзаводу (далі БХФЗ) до свого менеджменту в умисному заподіянні збитків на суму 6.8 млн доларів США лежить розслідування компанії Kreston GCG, яка є однією з провідних у світовій галузі аудиту та фінансових розслідувань. 

Відповідачами у Господарському суді м.Києва є 8 топ-менеджерів БХФЗ: гендиректор підприємства до 2018 року Л. Безпалько, гендиректор до 2021 року Ю. Здаревська, гендиректор з 2021 року М. Пасічник, голова Наглядової ради М.Безпалько, член Наглядової ради та заступник гендиректора з інвестиційно-юридичних питань О. Голобородько, член Наглядової ради та комерційний директор Є. Сова, член Наглядової ради та фіндиректор Т. Артеменко, директор з розвитку бізнесу І.Ржепецька. Пані Ржепецька також є донькою Миколи та Людмили Безпалько (відповідно, голови Наглядової ради та гендиректора заводу до 2018 року).

Суть претензій до менеджерів БХФЗ полягає у тому, що принаймні з 2014 року Борщагівський хімфармзавод отримував сировину за ціною, котра була істотно вищою, ніж ринкова. У позові БХФЗ стверджується, що суму переплачених грошових коштів перераховувала на рахунок компанії, власником якої є директорка з розвитку бізнесу БХФЗ Ірина Ржепецька.

Відео дня

В жовтні 2017 року найбільший акціонер БХФЗ фармакологічна компанія "Дарниця" (володіє 31% акцій БХФЗ) звернулась до аудиторської компанії "Крестон Джі Сі Джі Аудит" з метою оцінки фінансового стану БХФЗ та для виявлення можливих фактів фінансових зловживань з боку посадових осіб БХФЗ. 

"Крестон" дійшла висновку, що протягом цих років завод мав дуже низький рівень рентабельності чистого прибутку через завищення витрат та виведення прибутку "в тінь" шляхом виплат комісійних через німецького постачальника фармсировини "Фармаплант" (за цінами, що суттєво перевищують ринкові) на рахунки належної Ржепецькій британської компанії "Метабей". 

У "Крестон" спершу вважали, що сумарні переплати становли 4,2 млн дол., але останні дані свідчать про те, що ця сума сягае 6,8 млн дол. Проте мова йде лише про частину поставок – у разі, коли стане відомо про всі поставки, сума позову може збільшитись знов. 

"Крестон Джі Сі Джі Аудит" представляє в Україні міжнародну мережу Kreston GCG International, одну з провідних світових організацій в галузі аудиторських та консалтингових послуг, яка веде діяльність у 108 країнах світу та має більш ніж 23 000 працівників. 

Послуги Kreston GCG з комплаенс  та Forensic  (фінансові розслідування) охоплюють всі питання, пов'язані з нанесенням компаніям збитків внаслідок шахрайства, зловживань, службового недбальства співробітників та інших шкідливих дій як всередині бізнесу, так і у відносинах з контрагентами.

У березні цього року Високий суд справедливості у Лондоні арештував рахунки британської компанії "Метабей", яка є посередником при закупівлі заводом фармацевтичної сировини у німецької компанії "Фармаплант".

ПАТ "НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" входить до топ-20 найбільших фармацевтичних виробників України. Згідно з даними в системі розкриття інформації НКЦПФР, 31,5525% акцій БХФЗ належать ПрАТ "Фармфірма "Дарниця", компаніям з Британських Віргінських Островів "Белдор Груп С.А." і "Ленік Груп С.А." - відповідно 21,2636% і 20,3169%. Ще 8,4630% акцій належить кіпріотській компанії "Алетбер Лімітед". Відомості про кінцевих бенефіціарних власників вказаних офшорних компаній у публічному домені відсутні. Решта акцій знаходяться у міноритарних акціонерів.