Зеленський заявив про намір звільняти послів України / фото УНІАН Володимир Гонтар

Президент України Володимир Зеленський заявив про намір звільняти послів України, якщо вони не демонструватимуть результат на економічному напрямку в країні перебування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час виступу на пленарній сесії «Стратегічні пріоритети зовнішньої політики України» в рамках відеоконференції керівників закордонних дипломатичних установ України. Трансляція заходу велася на сторінці офісу президента в Facebook.

Читайте такожРада ухвалила держбюджет-2021

Відео дня

"Для України важливо бути інтегрованою у світову економіку. Бачу, що напрямок економічної дипломатії отримав в МЗС певне оновлення, але поки ми не бачимо кінцевого результату. Завдання кожного посла в цій сфері - залучення прямих іноземних інвестицій в Україну", - заявив він.

Президент переконаний, що одним з основних завдань українських дипломатів має бути просування українського експорту, відстоювання інтересів українського бізнесу за кордоном.

"З очевидних причин обсяги товарообігу між країнами впали в усьому світі, але вже сьогодні кожен з вас у своїй країні перебування має шукати всі можливості не тільки для його відновлення, а й збільшення. Пропонуйте, будь ласка, ваші ідеї щодо відкриття нових переговорів про зону вільної торгівлі не тільки товарами, а й послугами, вивчайте ринки своїх країн перебування, знайомтеся з основними імпортерами та рітейлерами", - закликав глава держави.

Зеленський вважає, що в нинішніх умовах посол має стати кращим українським економістом у своїй країні перебування.

"Сьогодні, коли лютує друга хвиля COVID-19 у всьому світі, я продовжую так звану телефонну дипломатію. Тільки за цей неповний рік я провів 67 телефонних переговорів з главами держав і урядів і під час цих розмов левова частка часу була присвячена економіці та плануванню наступних візитів", - зазначив він.

Зеленський підкреслив, що вважає економічні досягнення у двосторонній співпраці одним з основних критеріїв, за якими оцінює і цінує роботу посла.

"Новопризначеним послам скажу: перші результати своєї роботи на економічному напрямку ви маєте показати вже через півроку після призначення. Немає результату - немає посади посла", - заявив він.

Президент звернувся до Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з проханням розробити та подати в офіс президента модель ключових критеріїв оцінки ефективності роботи послів в економічному напрямку.

Держбюджет-2021: що відомо

  • Кабмін на засіданні 26 листопада затвердив проект державного бюджету на 2021 рік. Документ передбачає дефіцит у розмірі 5,5% валового внутрішнього продукту, доходи в розмірі 1 трлн 92 млрд грн і витрати в розмірі 1 трлн 328 млрд грн.
  • При цьому Міністерство фінансів повідомило про успішне завершення переговорів з Міжнародним валютним фондом за основними параметрами проекту держбюджету на 2021 рік, що було однією з головних передумов для початку першого перегляду спільної з МВФ програми stand-by для України.
  • 15 грудня 2020 року Верховна Рада прийняла законопроект про державний бюджет України на 2021 рік.
  • 15 грудня 2020 року парламент підтримав постанову "Про кошторис Верховної Ради на 2021 рік".
  • Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков дав оцінку прийнятому бюджету-2021.