Ілюстрація REUTERS

Розташоване в Китаї виробництво продукції Apple перебуває під загрозою зриву через коронавірус.

Читайте такожЧерез смертельний коронавірус Гонконг обмежить сполучення з материковим Китаєм

Про це повідомляє РБК з посиланням на Bloomberg і Nikkei Asian Review.

Відео дня

Це може бути пов'язано з карантином, через який працівникам буде заборонено виходити на роботу.

"Зокрема, практично всі iPhone створюються на двох фабриках тайванських збирачів Foxconn (дочірня компанія Hon Hai) та Pegatron, розташованих приблизно в 500 кілометрах від Уханя, де стався спалах, однак така відстань "не захищає їх від наслідків", - пише ділове агентство.

У Китаї на Apple безпосередньо працюють близько 10 тисяч осіб, ще кілька мільйонів зайняті в ланцюжку поставок для гаджетів компанії на кшталт iPad, iPhone та Apple Watch і в останні дні перебували вдома через канікули у зв'язку з китайським Новим роком.

Чи попросила Apple співробітників не виходити на роботу дещо довше через поширення вірусу, не відомо. Однак, додає South China Morning Post, деякі американські банки та фінансові фірми, включаючи Citigroup, зажадали від співробітників в Гонконзі залишатися вдома протягом двох тижнів.

Ілюстрація REUTERS

Аналітик Bloomberg Метью Кантерман уточнив, що кількість підтверджених випадків захворювання в провінції Хенань, де розташована одна з фабрик Foxconn, збільшується. Це може призвести до закриття заводу, відомого як "Місто iPhone", за рішенням Hon Hai або місцевої влади, стверджує він. Втім, у Foxconn Bloomberg повідомили, що вживають заходів для виконання своїх міжнародних зобов'язань з поставок. В Apple від коментарів відмовилися.

Джерело агентства також зазначило, що Apple заздалегідь готується до екстремальних сценаріїв на кшталт появи вірусу і що у неї є кілька постачальників компонентів. Однак, як зазначає Bloomberg, переважна більшість складальних робіт виконується в Китаї й тому нестача робочих безпосередньо впливатиме на кількість відвантаження продукції.

На тлі новин про зриви поставок Nikkei Asian Review повідомила, що Apple попросила постачальників у першому півріччі 2020-го збільшити виробництво iPhone на 10%, до 80 мільйонів штук за шість місяців.

Bloomberg відзначає, що, хоча великої загрози для нових флагманських моделей iPhone через вірус швидше за все немає, ситуація може позначитися на планах компанії почати виробництво нової бюджетної моделі в лютому.

фото ВООЗ