Ілюстрація REUTERS

Генеральний директор сервісу онлайн-платежів і переказів Portmone.com Святослав Комаха розповів про правила "цифрової гігієни" при оплаті комунальних платежів онлайн, щоб не стати жертвою шахраїв.

Читайте такожIT-фахівці розповіли про популярні способи злому корпоративних мереж під час карантину

Про це Комаха повідомив під час презентації освітнього серіалу про оплату комунальних послуг онлайн.

Відео дня

"Є правила "цифрової гігієни". Перше, ви здійснюєте оплату на надійних і безпечних інтернет-ресурсах. Це може бути сервіс універсальних платежів, на якому ви можете оплачувати карткою будь-якого українського банку, наприклад, як Portmone. Друге, сервіс має відповідати високим вимогам рівня безпеки. Ви маєте переконатися, що це дійсно той сервіс. Він повинен мати юридичну особу, контакти працівників, керівника та інше", - сказав він.

За його словами, крім універсальних сервісів також можна оплачувати через сервіси банків і комунальних компаній, від яких приходять платіжки.

"Якщо у вас є картка, значить, у вас є банк, у якого є сервіси по оплаті. Ще один спосіб оплати - сайти комунальних компаній, спеціалізовані для оплати послуг, вони в кожному регіоні свої: електроенергія, газ. В більшості випадків у них вже є оплата онлайн. Сайти комунальних компаній можна знайти на платіжках", - пояснив експерт.

За його словами, одне з головних правил - ніколи й нікому не передати дані своєї картки або дані доступу в особистий кабінет користувача тієї чи іншої послуги.

"Якщо ви отримуєте запит на цю інформацію: у Вайбері, поштою або за телефоном - не давайте цих даних, тому що ані працівник сервісу, ані працівник комунальної компанії чи банку не має запитувати ці дані. У них досить обмежений перелік питань, які дозволять ідентифікувати вас", - підкреслив Комаха.

Як повідомляв УНІАН, 9 квітня Міністерство цифрової трансформації представило освітній серіал про оплату комунальних послуг онлайн "Оплата комуналки онлайн. Залишайся вдома".

Подивитися серіал можна на онлайн-платформі "Дія. Цифрова освіта". Освітній серіал буде складатися з семи серій, які навчають оплаті комунальних послуг на сайтах комунальних підприємств, банків, у мобільних додатках банків.