Початок співпраці є історичним для України / Ілюстрація REUTERS

Міністерство цифрової трансформації та американська технологічна корпорація Microsoft підписали меморандум про співпрацю, що передбачає спільний розвиток хмарних сервісів в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідний документ підписали в Києві віце-прем'єр-міністр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров і генеральний директор «Майкрософт Україна» Ян Пітер де Йонг.

Читайте такожВласники TikTok відмовилися від угоди з Microsoft

Відео дня

Пріоритетні цілі

Зокрема, Федоров зазначив, що початок співпраці є історичним для України.

"Вперше в історії Україна починає ділові відносини з компанією з капіталізацією в один і більше трильйонів доларів... Одна з пріоритетних цілей нашого міністерства - оцифрувати за два з половиною роки всі державні послуги. Це неможливо зробити без дата-центру, який буде зберігати наші дані, а ми особливу увагу приділяємо збереженню даних в нашій країні. Microsoft може бути першим проектом, який дозволить нам реалізувати цю амбітну мету", - сказав він.

Перехід на хмарні сервіси Microsoft

Також віце-прем'єр повідомив, що Мінцифри розглядає варіант перекладу сервісів оновленого мобільного додатку для оцифрованих документів «Дія 2.0." на хмарні сервіси Microsoft.

За словами Федорова, співпраця сприятиме залученню досвідчених IT-фахівців у розвиток хмарних технологій в Україні.

«У рамках нашої співпраці ми плануємо залучити до програми (розвитку хмарних технологій в Україні – УНІАН) понад 100 тис.досвідчених фахівців у наступні три роки», - сказав він.

Гендиректор "Майкрософт Україна" Ян Пітер де Йонг своєю чергою зазначив, що співпраця сприятиме прискоренню цифровізації державного сектору України.

Що таке хмарний сервіс

Хмарне сховище даних (сервіс) - модель онлайн-сховища, в якому дані зберігаються на численних розподілених в мережі серверах, що надаються в користування клієнтам в основному третьою стороною. Дані зберігаються та обробляються в так званому "хмарі", яке являє собою, з точки зору клієнта, один великий віртуальний сервер. Фізично ж такі сервери можуть розташовуватися віддалено один від одного географічно.

Хронологія подій

22 вересня 2020 року Міністерство інфраструктури, державне підприємство «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки» та технологічна компанія «Майкрософт Україна», що входить до холдингу Microsoft, підписали меморандум про співпрацю у цифровій трансформації сфери транспорту України.

Також у вересні державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України заявила про розробку можливості внесення провайдерів хмарних сервісів (компанії, що надають віддалені сховища інформації) в категорію об'єктів критичної інфраструктури.