Ілюстрація REUTERS

За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора перевіряється причетність співробітників правоохоронних органів до протиправної діяльності осіб, які продавали в Україні елітні автомобілі, що викрадені в Євросоюзі.

Читайте такожУкраїнці віддають перевагу вживаним авто: ТОП-5 найпопулярніших

Про це йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора.

За версією слідства, учасники злочинної організації оформляли на себе та на підставних осіб договори лізингу на автомобілі еліт-класу. Серед таких осіб були представники приватних українських та іноземних підприємців на території країн Євросоюзу (Республіка Польща, Королівство Нідерландів, Чеська Республіка та інші).

"Вказані особи, ймовірно, використовуючи корумповані зв’язки у правоохоронних органах, перевозили ці автомобілі через митний контроль та реєстрували у сервісних центрах МВС України, де отримували свідоцтва і державні номерні знаки. В подальшому вказані автомобілі реалізовували. Починаючи з 2017 року, вказані особи ошукали десятки закордонних організацій. Не отримуючи виплат по лізингу, дані організації повідомили правоохоронні органи, після чого автомобілі було оголошено у міжнародний розшук. За такою схемою налічується 56 епізодів, в результаті чого завдано збитків на понад 4 млн євро", - йдеться в повідомленні.

Шести особам повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та незаконному заволодінні транспортними засобами (ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч.3 ст. 289 Кримінального кодексу України).

В рамках розслідування кримінального провадження проведено понад 80 санкціонованих обшуків у Києві, Львові, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Львівській, Київській, Одеській, Рівненській та Херсонській областях.

Під час обшуків правоохоронці вилучили документацію, банківські картки, 10 автомобілів еліт-класу, велику кількість номерних державних знаків, готівки, зброї, набоїв та наркотики. Крім того, вилучено по кілька закордонних паспортів та водійські посвідчення іншої держави, очевидно, з підробленими персональними даними.

"Наразі перевіряється причетність до протиправної діяльності викритого угруповання співробітників правоохоронних органів, які могли бути їхніми спільниками. Тривають подальші слідчі дії", - повідомили в прокуратурі.