Вітчизняні нафтопереробники вимагають під Радою встановити єдиний акциз на паливо / фото УНІАН

Працівники найбільшого українського нафтопереробного заводу компанії "Укртатнафта" проводять мирний мітинг під стінами Верховної Ради з вимогою прийняти законопроект, яким встановлюється єдиний акциз на паливо, що дозволить зменшити залежність від поставок скрапленого газу з Росії.
Читайте такожУ Раді хочуть вирівняти ставки акцизного податку на паливо

Як передає кореспондент УНІАН, учасники мітингу тримають плакати і скандують гасла: "Без нас немає руху", "Українцям дешевий вітчизняний бензин", "Акциз - це дешевий бензин", "Депутати, врятуйте нефтеперерабативаюшую галузь", "Припиніть фінансувати агресора".

Відео дня

Заступник начальника юридичного управління ПАТ "Укртатнафта" Олександр Козачук розповів журналістам, що збори трудового колективу компанії прийняло рішення провести мирну акцію. На мітинг вийшли близько 200 працівників Кременчуцького нафтопереробних заводу.

"Цією акцією ми хочемо звернути увагу киян на акцизи. Ми просимо врахувати інтереси не тільки українців, які їздять на Автогаз, а й тих, хто їздить на бензині. Якщо буде нижче акциз, то бензин буде коштувати 18 гривень за літр, це розумна ціна . Ми просимо депутатів підтримати законопроект №4098. Оскільки він також забезпечить інтереси національної безпеки і енергетичної незалежності ", - сказав він.

За словами Козачука, попри постанову РНБО про неперевищення 30% частки поставок енергоресурсів з одного джерела, з кожним роком РФ збільшує свою експансію на ринок вже майже до 80%.

Співавтор законопроекту, народний депутат Юрій Шаповалов розповів УНІАН, що зараз ситуація на вітчизняному НПЗ стає критичною, адже раніше на Кременчуцькому НПЗ працювали понад 4 тис. працівників, а на сьогодні вже менш як три тисячі. З 2012 року обсяги переробки нафтопродуктів в Україні зменшилися у два рази.

"У законопроекті дуже простий механізм, ми вирівнюємо акцизний податок для всіх: скрапленого газу, бензину та дизельного палива - 139 євро за тонну. Звичайно, є газове лобі, яке все буде робити, щоб цей закон не прийняти. Але я думаю, що здоровий сенс спрацює і народні депутати підтримають законопроект. Якщо він буде прийнятий, бензин подешевшає приблизно на 3 грн, думаю для кожного автомобіліста це суттєво. Також буде близько 5 млрд грн до державного бюджету додаткових надходжень ", - сказав він.

Ще один співавтор законопроекту, народний депутат Олексій Мовчан зазначив, що законопроект дасть поштовх для розвитку всієї галузі.

"Нафтопереробних галузь весь час піддавалася атакам лобістів з Росії: вони то купували українські заводи та різали їх на металобрухт, то маніпулювали з акцизами. Вчора ми зареєстрували законопроект, яким вирівняємо акциз - це дасть перспективу розвитку Кременчуцькому НПЗ і іншим підприємствам", - сказав він.

Мовчан зазначив, що законопроект стосується не тільки одного заводу, а й усієї галузі національної економіки в цілому. Авторами законопроекту є близько 17 народних депутатів. Якщо не прийняти законопроект і нічого не змінити, вітчизняна нафтопереробка прийде в занепад і закриється, а люди втратять роботу, підкреслив він.

"У нас немає морального права купувати російський газ, коли в Україні йде війна в такому масштабному обсязі. Ми зобов'язані підтримувати національного виробника. Якщо ми нічого не будемо з цим робити, то буде перспектива закриття останнього заводу і падіння всієї нафтопереробної галузі. Люди будуть втрачати роботу, і це близько 75 тисяч українців ", - додав депутат.

Що цьому передувало

  • 16 вересня в Верховній Раді був зареєстрований законопроект №4098 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збалансованості ставок акцизного податку на паливо", який дозволить істотно знизити ціни на бензин.
  • Документом знижуються акцизи для бензину з 213 євро за тонну до 139,5 євро, для дизеля - так і залишається 139,5 євро за тонну, а для автомобільного газу з 52 євро за тонну підвищується до 139,5 євро.
  • Цю законодавчу ініціативу підтримують всі вітчизняні нафтопереробники, включаючи державний Шебелинський НПЗ "Укргазвидобування".
  • За даними Державної митної служби, Україна в січні-серпні 2020 року скоротила валютні витрати на імпорт нафтопродуктів на третину - до 2,19 млрд дол. Поставки нафтопродуктів з Росії склали 839 млн дол. Або 38,2% від витрат на імпорт нафтопродуктів, з Білорусі - 712,5 млн дол. (32,5%), з Литви - 268,8 млн дол. (12,3%).

Довідка УНІАН.

  • Згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони від 2 грудня 2019 року, до 1 липня 2020 Кабінет міністрів України повинен був забезпечити опрацювання питання і прийняти рішення про диверсифікацію джерел і маршрутів поставок нафти, нафтопродуктів, природного і скрапленого газу, вугілля антрацитових марок, передбачивши поставки з одного джерела не більше 30% від загальних обсягів поставок. Цього так і не відбулося.