Екзит-пол оприлюднив перші дані з виборів президента України / колаж УНІАН

Станом на 18.00 за кандидата у президенти України, шоумена Володимира Зеленського проголосували - 30,4%, за чинного главу держави Петра Порошенка - 17,8%, за лідера ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко – 14,2% виборців.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать оголошені на прес-конференції у Києві результати проекту «Національний екзит-пол 2019», проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київським міжнародним інститутом соціології та Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

За даними екзит-полу, за співголову партії «Опозиційна платформа - За життя» Юрія Бойка проголосували 9,8%, за лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка віддали свої голоси 7,1%, за самовисуванця Ігора Смешка – 6,4%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка – 4,8%, кандидата від партії «Опозиційний блок - Партія миру та розвитку» Олександра Вілкула – 4%, кандидата від ВО «Свобода» Руслана Кошулинського – 1,8%.

Відео дня

За інших кандидатів, як свідчать дані екзит-полу, проголосували менше 2% виборців.

Оновлені дані станом на 20.00, на момент закриття виборчих дільниць, буде оприлюднено о 23.00.

Читайте такожВибори президента України: онлайн трансляція (оновлюється)

Національний екзит-пол здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництвом Європейського Союзу в Україні, Міжнародним фондом «Відродження», Посольством Канади в Україні.

Польовий етап дослідження «Національний екзит-пол 2019» здійснювали дві українські соціологічні компанії – Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці, та за винятком окупованих територій). Вибірка буде репрезентативною для України в цілому і для її 4 регіонів (захід, центр, схід, південь). Вибірка є двоетапною. На першому етапі у кожній області обиралася кількість дільниць у відповідності до відсотку виборців у цій області. Самі дільниці обирають випадковим чином. На другому етапі опитувалися виборці на виході з виборчих дільниць з певним кроком відбору. Результати декілька разів на день передавали в центральний офіс соціологічних компаній.

Результати опитування представлені в загальнонаціональному масштабі та в розрізі чотирьох регіонів: Західний регіон - Закарпатська, Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області; Центральний регіон – Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Чернігівська, Київська області та місто Київ; Південний регіон – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька і Дніпропетровська області; Східний регіон – Харківська область, Донецька і Луганська області (підконтрольні українській владі).

Кількість виборчих дільниць – 400 (по 200 для кожної соціологічної компанії). Обсяг вибірки – близько 17 тис. респондентів (залежно від явки виборців).

Кількість інтерв’юерів – на кожній виборчій дільниці працювали 2–3 особи, усього задіяно близько 1 тис. інтерв'юерів, які пройшли спеціальне навчання. Інтерв’юери мали спеціальні бейджи із символікою Національного екзит-полу.

Статистична похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще похибки, які залежать від різних факторів. Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, похибка вибірки не перевищить 2,5% для лідерів і буде в межах 0,5–1% для інших кандидатів.

Довідка УНІАН. Сьогодні, 31 березня, в Україні відбуваються чергові президентські вибори.

Відповідно до календарного плану виборів, дільниці для голосування відкрились о 8:00 та працюватимуть до 20:00 включно. Центральна виборча комісія зареєструвала 39 кандидатів у президенти. В Україні створено 199 виборчих округів. Кількість виборчих дільниць, за даними сайту ЦВК, становить 29 тис. 989. У закордонному виборчому окрузі - 101 виборча дільниця.