Петро Порошенко / REUTERS

Найбільший удар по рейтингу Петра Порошенка в середовищі військовослужбовців було завдано корупційними скандалами у сфері армії та ОПК, заявив політолог і соціолог, директор соціологічної служби Український барометр Віктор Небоженко.

Про це повідомляє "Главред".

Читайте також"За Зеленського голосували "ідіоти" і "дурні": Поярков жорстко висловився про українців

Відео дня

"По рейтингу і репутації головнокомандувача Петра Порошенка дуже вдарили ті військові поразки, в яких він винен: оточення, "котли" і т. д. все це армія як-то "проковтнула" з кров'ю і сльозами. А та історія, коли були спіймані генерали та полковники, які крадуть пально-мастильні матеріали в армії, і їх відпустили друзі президента на поруки. Плюс – історія з Гладковськими. Це дуже вдарило по відношенню армії до Порошенка", - підкреслив він.

Експерт вважає, що коли військовослужбовець в окопі бачить, що за лінією фронту жирують, крадуть і мародерствують – це набагато більш сильний удар для будь-якого військовослужбовця, ніж ворог, який перед ним.

"Після цього в армії різко почав падати авторитет Порошенко. Тобто це сталося не тоді, коли він як головнокомандувач робив помилки або знищував залишки добровольчих батальйонів в перші тижні війни, а коли налагодилася система жахливої військової корупції. Ось тоді військові і відмовили Порошенко в повазі", - зазначив Небоженко.

Політолог також не бачить нічого страшного в тому, що новим головнокомандувачем стане Володимир Зеленський.

"В американській політології є такий термін – "цивільний головнокомандувач". Це означає, що головнокомандувач не повинен зображати з себе генерала і маршала, а повинен передати талановитим і чесним генералам завдання ведення війни. Так діють у всьому світі", - пояснив він.

Експерт нагадав, що в Іспанії деякий час міністром оборони була вагітна жінка, але це ніяк не вплинуло на боєздатність іспанської армії.

"Я не пропоную вагітніти Зеленському – хочу лише сказати, що в нормальних цивільних суспільствах військові займаються своєю справою, а цивільні – своїм. Нічого страшного тут немає", - додав Небоженко.