Иллюстрация REUTERS

Виборчий процес позачергових виборів депутатів відповідно до закону розпочинається після публікації відповідного указу про проведення дочасних виборів, тобто з 24 травня.

Читайте такожПредставник Зеленського в Раді висловився за перегляд кількості нардепів

Про це заявила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, наголосивши, що виборчий процес є невідворотним. «Деякі серіали закінчуються, я маю на увазі «Гру престолів», а наш з вами триває», - зазначила вона під час брифінгу.

Відео дня

Сліпачук додала, що ЦВК готова і здатна виконувати функції з проведення позачергових виборів.

"Офіційна позиція ЦВК полягає в тому, що сьогодні, 23 травня, після опублікування закону про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів, виборчий процес позачергових виборів народних депутатів починається з наступного дня після опублікування, тобто з 24 травня 2019 року без прийняття ЦВК окремого рішення щодо її початку", - зазначила Сліпачук.

Як повідомляв УНІАН, 20 травня президент України Володимир Зеленський анонсував розпуск Верховної Ради восьмого скликання і проведення дострокових парламентських виборів.

21 травня Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень ВР та призначення позачергових виборів на 21 липня. 22 травня голова парламенту Андрій Парубій заявив, що підтримує ініціативу про звернення до Конституційного суду щодо конституційності указу президента про розпуск парламенту. «Я знаю, що народні депутати планують подати звернення в Конституційний суд, і я підтримую цю ініціативу...», - сказав він.

Сьогодні, 23 травня, указ набув чинності – документ опубліковано в урядовому виданні «Урядовий кур'єр». Указ президента України Володимира Зеленського про достроковий розпуск Верховної Ради та призначення позачергових виборів оскаржили у Верховному суді. Про це повідомив координатор громадянського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк на своїй сторінці у Facebook.