Як показало дослідження, "швидкі" оперативно приїжджають на виклик / фото УНІАН

У кожному регіоні України протягом трьох діб волонтери спостерігали за роботою бригад "швидкої". Методологію дослідження та оцінки результатів розробили експерти ВООЗ.

Групи спостерігачів працювали у 26 довільно обраних українських населених пунктах (з населенням понад 10 тисяч людей), на 30 підстанціях швидкої допомоги. Вони провели по 72 години чергування разом із бригадами і виїжджали  переважно на виклики, що стосувались травм, скарг на серцево-судинні чи легеневі проблеми, повідомляє прес-служба МОЗ.

За результатами узагальнених даних, бригади екстреної допомоги оперативно реагують на виклики, водночас протоколи лікування потребують перегляду.

Відео дня

Читайте такожМедреформа в Україні: в 2019 році в низці областей створять нові диспетчерські служби

Деякі факти, які показало дослідження:

1) середній час реагування швидкої на виклик (з моменту отримання повідомлення бригадою і до першого контакту з пацієнтом) – 8,5 хвилин;

- в межах 10 хвилин – здійснюються 56% від усіх викликів;

- в межах 20 хвилин – здійснюються 94% від усіх викликів;

2) середній час перебування на місці події - 17 хвилин;

3) середній час транспортування до лікарні - 10 хвилин;

4) 53,7% невідкладних викликів закінчилися транспортуванням до лікарні та госпіталізацією пацієнтів.

5) препарати, які використовують при наданні екстреної медичної допомоги, не завжди мають доведену ефективність та доцільність використання в конкретних випадках.

Наприклад, найбільш поширений препарат, який застосовують при скаргах на біль у грудях, – магнезія (32,6% серед пацієнтів >40 років та 29,4% серед будь-якого віку). При цьому неефективність магнезії при гострому інфаркті міокарда, корекції серцевого ритму та позалікарняній зупинці кровообігу вже доведена науковцями.

Раніше у МОЗ заявили, що на повну модернізацію системи невідкладної медичної допомоги необхідно 10 мільярдів гривень при виділеному додатковому 1 мільярді в рамках всієї медичної реформи в Україні.